Ankara'da düzenlenen Avrupa Miras Günleri dolayısıyla ziyaret edilen Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi, Kurtuluş Savaşı yıllarına ışık tutuyor.
Subay yetiştirmek amacıyla 1920-1923 yıllarında eğitim veren ve 20 Ocak 2024'te müze olarak kapılarını açan Abidin Paşa Köşkü'nde Kurtuluş Savaşı tarihinin önemli noktaları ziyaretçilere aktarılıyor.
Abidinpaşa Köşkü, 1886-1894 yıllarında vali olarak bulunduğu Ankara'nın imarında önemli hizmetler veren Abidin Paşa tarafından yaptırıldı.
İstanbul'un 1920'de işgalinin ardından Ankara'ya gelen Harp Okulu ve Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerine Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle tahsis edilen köşk, 1 Temmuz 1920'de resmi adıyla "Sınıf-ı Muhtelife Zabit Namzetleri Talimgahı" olarak Milli Mücadele Dönemi'nin kritik aşamalarında orduya subay yetiştirmek üzere hizmete girdi. Açılış törenine Mustafa Kemal Paşa ile Fevzi Çakmak, Refet Bele ve Kazım İnanç paşalarla bazı milletvekilleri katıldı.
"Sınıf-ı Muhtelife Zabit Namzetleri Talimgahı"nda eğitim alan subaylar, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz'a katıldı ve büyük çoğunluğu şehit oldu.
Abidin Paşa'nın Ankara'ya katkıları ve hayatı ile köşkte eğitim alan harbiyelilere ait belge, bilgi ve fotoğrafların bulunduğu müzede Atatürk'ün kendi sesinden 10. Yıl Nutku'nu okuduğu yapay zekayla hazırlanan video ile kurtuluş mücadelesinin canlandırıldığı videolar ziyaretçilere sunuluyor.