1. Dünya Savaşı'ndan yaklaşık 20 yıl sonra, bugün Avrupa'da yükselişte olan aşırı sağcı, ırkçı oluşumların referans aldığı, Nasyonal Sosyalizm (Nazi) ideolojisinin 1933'te Almanya'da iktidara gelmesiyle temelleri atılan savaş söylemi, Nazi diktatör Hitler'in 1938'de Avusturya ve eski Çekoslovakya'yı topraklarına dahil etmesi sonrasında gerçeğe dönüştü.
Hitler'in Almanya'yı bir dünya imparatorluğuna dönüştürme hayali doğrultusunda gerçek dışı gerekçelerle komşusu Polonya'ya bundan 85 yıl önce saldırmasıyla başlayan savaş, kısa sürede bütün dünyaya yayıldı.
Irkçı, antisemitist, antidemokratik bir ideolojinin ütopik hayalleri uğruna başlayan savaş, milyonlarca can kaybına, soykırıma, savaş suçuna ve atom bombalarının kullanıldığı insanoğlunun yol açtığı en büyük felakete dönüştü.
Hitler, Polonya’ya saldırarak kırmızı çizgiyi aştı
Avusturya ve Çekoslovakya'yı bir şekilde topraklarına dahil eden Almanya’nın gözünü Polonya’ya dikmesi, Fransız ve İngilizler için kırmızı çizginin aşılması anlamına geliyordu.
Hitler'in Almanya'da iktidarı ele geçirdiği 1933-39 yıllarında yaptıklarına göz yuman Birleşik Krallık ve Fransa, Polonya işgali karşısında sessizliğini bozarak 3 Eylül'de Nazilere savaş ilan etti.