İçinde bulunduğumuz 2025 yılında yağlık zeytin hasadı devam ederken, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi(UZZK) 2025 – 2026 zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminini açıkladı. Türkiye’nin bu sezon zeytin üretimi 2 milyon 450 bin ton olacağını ilan etti.
Bu rekolte tahmini tamamen fiyat kırmaya yönelik bir açıklama olup amacına ulaşmıştır.
UZZK açıklamasından sadece bir gün sonra Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) bitkisel üretime ilişkin 2025 yılı ikinci tahminini açıkladı. İlk tahmininde zeytin üretiminin 2024 yılında 3 milyon 750 bin ton olduğunu ve bu yıl yüzde 40 azalma ile 2 milyon 250 bin tona gerileyeceğini açıklamıştı. TÜİK, ikinci tahmininde üretimin 2 milyon 450 bin ton ile geçen yıla göre yüzde 35 daha az olacağını ilan etti.
İki kurum arasındaki rekolte farkı amaca yöneliktir.
UZZK sofralık zeytini üreticiden “yok” bahasına almayı hedeflerken TÜİK, önce rekolteyi 200 bin ton geri çekerek “enflasyonla mücadele” amacı gütmüş ise de dış etkilerle UZZK rakamına eşitlemeyi daha tehlikesiz görmüştür.
2025 yılı sofralık zeytin üretim sezonunda sofralık zeytin de çeşitlere göre üretici eline geçen ortalama sofralık zeytin fiyatı Gemlik çeşidi hariç olmak üzere 30-35 TL. olarak gerçekleşmiştir.Bu fiyatlara aracı komisyonu ve işletme gideri eklendiğinde sanayici ve işletmeciye ham sofralık zeytin maliyeti 60-65 TL. olmuştur.
Bu fiyatlara alına zeytin çeşidi tüketiciye 450-500 TL bandında ulaşacaktır.
Üretici zarar ederken aracı,-hiçbir risk taşımadığı halde, birçoğunun maliye kaydı bulunmadığı için-işletmeci, sanayici ve ihracatçı akla gelmeyecek oran ve miktarlarda kazanacaktır.
Zeytinyağı üretici fiyatlarında kısmi bir artış da olsa sanayici, işletmeci 2024 s yılında 150 TL ortalama ile aldığı zeytinyağını 250-300 TL aralığında piyasaya sürmektedir.
Zeytinyağı sezonunun henüz başındayız. Önümüzdeki günlerde 2024 zeytinyağını elden çıkaran sanayici ve ihracatçı 2025 zeytinyağı için fiyat kırma arayışlarına girecektir.
Şu anda (2025 Aralık 25) yemeklik zeytinyağı fiyatları toptan 240-250 TL ‘den işlem görmektedir.Üreticinin zeytin hasat malyeti ise 235 TL’dir.
Şu anda Ege üreticisi zeytinyağında kg başına 170-240 TL zarar etmektedir.
Aklınıza hemen “denetleme” geldi değil mi?
O konuya hiç girmeyelim.
Altta kalanın canı çıksın ekonomisi…