Tokat'ta 5'i jandarma 7 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili incelemeler devam ediyor Tokat'ta 5'i jandarma 7 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili incelemeler devam ediyor

Aydın’da, “beyaz altın” olarak tabir edilen pamuk ekiminde sona yaklaşıldı. Stratejik bir ürün olan ve Aydın tarımında önemli yer tutan pamuğu ekip, yetiştiren üreticiler, fiyat anlamında emeklerinin karşılığını almak istiyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Pamuğu değerlendirmek için bir önceki sezona bakmak lazım. Geçtiğimiz sezonda pamuk fiyatları dünyadaki fiyatların da düşmesiyle çiftçimizin beklentisinin çok uzağında kaldı. 18 – 19 lira civarında bir fiyatla sezona girdik, bu çiftçimizi çok üzmüştü. Çiftçimiz zarar etme noktasındaydı. Daha sonra ocak – şubat aylarında bir miktar artış görüldü. Takriben 28 – 30 lira civarına gelmişti ama çok kısa sürede mahlıç anlamında baktığımızda 71 – 72 liralara çıkan pamuk 60 liranın altına geriledi. Böyle bir zikzak çiziyor” dedi.

Img 4204 (1)

MALİYETLER ARTTI

“Şu anda sezona baktığımızda, çiftçimiz gidişattan biraz huzursuz” diyen Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Şu günlerde ekimler yapılıyor, yapıldı. Yüzde 90 oranında ekimler gerçekleşti. Endişeli bir bekleyiş var. Acaba sezonda bu fiyatlar ne olur? Çünkü her zaman söylüyoruz. Girdi maliyetlerinin ciddi şekilde artışı söz konusu. Akaryakıt, zirai ilaç, gübre, takım, işçilik… Aklınıza ne geliyorsa her türlü girdi maliyeti yükseliş eğiliminde. Tabii hasada 5 – 6 ay var. 6 ay sonra bu fiyatlar ne olur bilinmiyor.”

AYDIN, PAMUK ÜRETİMİNDE İLK ÜÇTE

Dünyada pamuk fiyatları düşüşe geçtiğinde Türkiye’de de düşüş yaşandığını anımsatan Kendirlioğlu, “Ama ne hikmetse dünyadaki fiyatlar yukarıda olduğunda bizde yükselmiyor. Burada da bir sıkıntı var. Borsada çeşitli algılar var. Bu da bizi rahatsız ediyor fakat buna çiftçi anlamında yapılacak bir şey yok. Sıkıntılarımızı birliğimize, bakanlığımıza aktarıyoruz ama maalesef çok fazla çözüm bulunmuyor. Aydın’da pamuk çiftçimiz açısından en önemli ürünlerden biri. Şu anda 550 bin dönüm civarında pamuk ekim alanımız var. Üretimde ülke genelinde yüzde 11 – 12’yle ilk üçteyiz. Bu da önemli bir gösterge. Çiftçilerimizin beklentisi alın terine, emeğe karşılık oradan bir şeyler elde edebilmek. Emeğimizin karşılığını alabilmek. Çünkü hasat bizim için bayramdır. Sıkıntılı durum, bizim bayram yapmamızı engelliyor. Fiyatlar 30 lira ve üzerinde olmalı. Bu şekilde olması gerektiğini söylüyoruz ama tabii 5 – 6 ay sonra oluşacak fiyatlar nerelerde olur, bugünden onu kestirmek mümkün değil. Beklenti anlamına soktuğumuzda 30 lira da düşük kalabilir” görüşlerini dile getirdi.

279872489 5394043940658648 1230197855333403801 N

1994’TEKİ PRİMİ ANIMSATTI

Kendirlioğlu, “Fiyatlar sıkıntılı olduğunda desteklemeler devreye girmeli. Prim, gübre, akaryakıt desteği olduğunda çiftçimiz rahatlayabiliyor. Şu anda 1 lira 60 kuruş pamuk primi alıyoruz. Bu da çok komik kalıyor. Zamanı geldiğinde reel anlamda güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz. 1994 yılında ilk pamuk primi açıklandığında 20 Cent idi. Onun bugünkü karşılığı 6 buçuk lira. Buralardaki rakam çiftçimizi ancak rahatlatabilir” diyerek sözlerini tamamladı. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR