Bugün 30 Aralık 2023. Yılın bitmesine saatler kala, cumhuriyetin yüzüncü yılında Aydın’da yaşanan önemli olay ve gelişmeleri sizler için derledik. 

4 Şubat 2023’te Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki programının ardından Nazilli’ye geçti. 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ YASA BOĞDU

6 Şubat 2023’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde çok sayıda can kaybına ve büyük yıkıma yol açtı. “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin ardından tüm yurtta olduğu gibi Aydın’da da “depremzedelere yardım seferberliği” başlatıldı. Kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde bölgeye insanı yardım malzemeleri gönderildi. 

AYDIN, LİDERLERİ AĞIRLADI 

2023’te tüm ülkede olduğu gibi Aydın’da da seçim heyecanı yaşandı. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Lideri ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlenen mitinglerde halka seslendi. 

İstanbul'da kısa süreli yağmur geçişleri hayatı olumsuz etkiledi İstanbul'da kısa süreli yağmur geçişleri hayatı olumsuz etkiledi

4 İSİM İLK KEZ PARLAMENTODA 

Milletvekili genel seçimlerinde CHP 4, AK Parti 3, İYİ Parti ise bir milletvekili çıkardı. CHP’den Bülent Tezcan, Hüseyin Yıldız, Süleyman Bülbül ve Evrim Karakoz, AK Parti’den Mustafa Savaş, Seda Sarıbaş ve Ömer Özmen, İYİ Parti’den ise Ömer Karakaş, parlamentoya girmeye hak kazanan isimler arasında yer aldı. 

İSTİFALAR YAŞANDI 

2023 yılı yerel siyasette de önemli gelişmelerin kaydedildiği bir yıl oldu. İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, 24 Temmuz’da partisinden istifa ederek, bir süre sonra AK Parti’ye katıldı. 
Bir diğer önemli istifa olayı ise merkez ilçe Efeler’de yaşandı. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, 12 Eylül’de düzenlediği basın toplantısında CHP’den istifa ettiğini açıkladı. 

İKİ BELEDİYE BAŞKANI YAŞAMINI YİTİRDİ 

2023’te siyaset dünyası önemli kayıplar da verdi. Bir süredir çeşitli sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel, 7 Haziran’da İzmir’deki evinde yaşamını yitirdi. Tuncel için Söke Belediyesi önünde tören düzenlendi. Tuncel’in cenazesi, memleketi Germencik’in Tekin Mahallesi’nde toprağa verildi. 
2023’ün son günlerinde bir acı haber de Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’den geldi. 2022 yılında karaciğer nakli olan Dinçer, göbek fıtığı ameliyatı için gittiği Malatya’da yaşamını yitirdi. 2011 yılından bu yana Çine Belediye Başkanlığı’nı sürdüren Dinçer, çok sayıda kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından Evciler Mezarlığı’nda toprağa verildi. 
Başkan Tuncel’in yerine Mustafa İberya Arıkan, Başkan Dinçer’in yerine ise Mehmet Kıvrak, belediye meclislerinde yapılan seçim sonucunda belediye başkanlığına seçildi. 

SELDE DÖRT KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

4 Kasım’da Söke’nin kırsal Demirçay Mahallesi’nde sağanak sele neden oldu. 4 kişi hayatını kaybetti. Tarım alanları, yollar sular altında kaldı. Bazı ev ve iş yerlerini de su bastı, arabalar sürüklendi, dere taştı.

ASANSÖR KAZASI CAN ALDI

26 Ekim’de Işıklı’daki KYK Yurdu’nda meydana gelen asansör kazasında Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İktisat Fakültesi son sınıf öğrencisi Zeren Ertaş, yaşamını yitirdi. 22 yaşındaki Ertaş’ın vefatı üzerine üniversite öğrencileri, Atatürk Kent Meydanı’nda oturma eylemi ve protesto gösterileri gerçekleştirdi. Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan kararla, Zeren Ertaş’ın adı KYK Yurdu’nun bulunduğu Işıklı Mahallesi’ndeki bir caddeye verildi. 

 

Kaynak: KIVANÇ UĞUR