Son günlerde artan deniz kaplumbağası ve yunus balıklarının karaya vurması olayına bir yenisi daha eklendi. Kuşadası’nın Güvercinada ve SSK Plajı’na vuran üç deniz kaplumbağası ölü olarak karaya vurdu.

Duyarlı hayvanseverlerin ihbarı üzerine olay yerine gelen Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü’nün incelemeleri sonucu yeşil deniz kaplumbağası olarak nitelendirilen canlıların ağlara takılmaları nedeniyle yaşamlarını yitirip karaya vurdukları gözlemlendi. Başkan Sürücü, Yeşil Deniz kaplumbağalarının beslenme alanlarının korunması, aynı zamanda birçok deniz canlısına beslenme ve barınak oluşturan deniz çayırlarının tahribatının önlenmesi için deniz koruma alanlarının çoğaltılması gerektiğinin altını çizdi.

3 YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞASI

Konu ile ilgili olarak Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nden yapılan açıklamada; “Kuşadası sahillerinde 3 Yeşil deniz Kaplumbağası ölü olarak karaya vurdu. Biri Kuşadası Deniz Polisi tarafından Kadınlar Denizi’nde, diğerleri vatandaşlar tarafından Güvercinada ve SSK plajında kıyıda bulunan deniz kaplumbağalarının yapılan incelemelerinde, üçünün de Chelonia mydas türü juvenil Yeşil deniz kaplumbağası olduğu tespit edildi. Kaplumbağalar üzerinde yapılan kontrollerde hiçbirinde yara ve darp izinin görülmediği, ölüm nedenlerinin ise hedef dışı av olarak ağlara takılıp boğularak öldüklerini düşünmekteyiz. Gerekli ölçümleri ve kayıtları yapılan kaplumbağalardan aldığımız doku ve kabuk örneklerini bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’ne, kaplumbağaları da microplastik çalışmaları için Dalyan’da bulunan DEKAMER (Deniz kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e gönderilmektedir.

Yuvalama alanları genellikle Hatay, Adana ve Mersin bölgelerinde olan Yeşil Deniz kaplumbağalarının özellikle juvenil olanlarının yoğun olarak Kuşadası Körfezi’ni beslenme alanı olarak kullandıklarını yaralı ya da ölen bireylerden görmekteyiz. Etçil olan Caretta caretta İribaş deniz kaplumbağalarıyla karıştırılan Chelonia mydas türü Yeşil Deniz Kaplumbağaları otçul olup, deniz çayırlarıyla beslenmektedir. Bu nedenle hassas tür olan Yeşil Deniz kaplumbağalarının beslenme alanlarının korunması, aynı zamanda birçok deniz canlısına beslenme ve barınak oluşturan deniz çayırlarının tahribatının önlenmesi için deniz koruma alanlarının çoğaltılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi. (ERDAL GÜNDÜZ)

Editör: DİLARA YERLİKAYA