Muğla'nın Marmaris ilçesinde sabah saatlerinde meydana gelen deprem, bölgede kısa süreli endişe yarattı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) paylaştığı verilere göre saat 10.10'da olan sarsıntının büyüklüğü 4,1 olarak saptandı. Yerin 10,86 kilometre derinliğinde gerçekleşen bu sarsıntı, gözleri bir kez daha Akdeniz'deki sismik hareketliliğe çevirdi.

PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ'TAN DEPREM AÇIKLAMASI

Sarsıntının hemen ardından sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmeler paylaşan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, can kaybının yaşanmadığı depremleri sismik aktivitenin doğal bir parçası olarak niteledi.

Bölgede son dönemde yaşanan sismik hareketleri yakından inceleyen deneyimli bilim insanı, geçmiş sarsıntıları hatırlattı. Akdeniz havzasında 24 Haziran günü 4,9 büyüklüğünde bir hareketlilik yaşanmıştı. Temmuz ayının beşinde ise Datça açıklarında 4,1 büyüklüğünde başka bir sarsıntı kaydedilmişti. Son sarsıntılarla birlikte Akdeniz'in güneybatısında küçük ve orta ölçekli hareketliliğin sürdüğünü belirten Bektaş, mevcut tablonun şu an için korku veya panik yaratacak düzeyde olmadığını vurguladı.

Screenshot 23 Uci4

Yeni Parti'den Mansur Yavaş açıklaması
Yeni Parti'den Mansur Yavaş açıklaması
İçeriği Görüntüle

BEKLENEN YENİ SENARYOLAR VE ARALIKSIZ SARSINTILAR

Yer bilimci, ilerleyen günlerde tablonun değişebileceği kritik sınırlara da açıklık getirdi. Bölgede 4,5 ile 5,5 büyüklüğü arasındaki sarsıntıların sıklaşması durumunda yeni bir analiz yapılması gerekecek. Depremlerin farklı bölgelere göç eden bir diziye dönüşmesi de tehlikenin boyutunu değiştirebilir.

Sarsıntıların adresi sadece Marmaris ile sınırlı kalmadı. Kandilli Rasathanesinin ölçümlerine göre sabah saatlerinde Akdeniz'de kısa aralıklarla 3,5 büyüklüğünde iki deprem daha oldu. Rodos Adası açıklarında saat 10.10'da yerin 1,4 kilometre derinliğinde olan ilk sarsıntıyı, saat 12.03'teki ikinci sarsıntı takip etti. Derinliği 23,2 kilometre olarak ölçülen son sarsıntı da dahil olmak üzere, her iki olayda da herhangi bir olumsuzluk kaydedilmedi.

Muhabir: Haber Merkezi