Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine geleceği iddia edilen, barınaklarda 30 gün içinde sahiplendirilmeyen sokak hayvanlarının iğneyle uyutulmasını içeren teklife Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’ndan tepki geldi.

Bülbül: "Aydın'da sağlık sistemi çökmüş durumda" Bülbül: "Aydın'da sağlık sistemi çökmüş durumda"

Komisyon Başkanı Batuhan Demirci, tüm canlıların yaşam hakkının kutsal olduğuna dikkati çekerek, “Katliama hayır” ifadesini kullandı.

Baroda düzenlenen toplantıda komisyon adına açıklamalarda bulunan Demirci, “Son günlerde medya ve basın kuruluşlarında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun revize edilerek, barınaklarda verilecek ilanla sahiplendirilemeyen köpeklerin iğne ile uyutulacağına ilişkin haberler paylaşılmaktadır. Sokak köpeklerinin uyutulması demek yüzbinlerce hayvanın öldürülmesi – katledilmesi demektir. Bugün sokaklarda kırsal alanlarda yaşanan olumsuz durumların sorumlusu, can dostu olduğumuz sokak hayvanları değildir. Sorunların kaynağı olmayan sokak hayvanlarının ‘uyutulması’ asla kabul edilemez” sözlerine yer verdi.

Img 4817 (2)

‘KISIRLAŞTIRMA VE REHABİLİTASYON’ ÖNERİSİ

“Bizim kültürümüz binlerce yıldır yaşatmak üzerine kuruldu. İnsan ile doğa arasında bulunan bağların hiç kopmadığı bu coğrafyada kimsenin canı başka bir candan üstün görülmemiştir” diyen Demirci, şunları kaydetti:

“Bilim insanlarının ve uzman veteriner hekimlerin ısrarla belirttiği üzere sokak köpek popülasyonu artış sorununun tek kalıcı çözümü, kısırlaştırma ve rehabilitasyondur. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun emrettiği topla, aşıla, kısırlaştır ve yerine bırak yönteminin dahi tam olarak uygulanamadığı ülkemizde; değil uyutulma, 5199 sayılı yasanın uygulanması teşvik edilmelidir. Hayvanlara şiddetin çok daha iyi soruşturulması ile birlikte cezaların artırılarak caydırıcı hale getirilmeli, hayvanlara şiddeti önlemek, hayvan sevgisini geliştirmek ve hayvanlara karşı nasıl davranılmasını gerektiğini öğretmek için çocuklara ilkokulda hayvanlar ile ilgili dersler konulmalıdır. Hayvanlara şiddeti önlemek sadece hayvana şiddeti önlemek değil, insanların hayatını da korumak ve toplumumuzda şiddeti azaltma konusunda farkındalık yaratacaktır.”

“SAHİPLENDİRME TEŞVİK EDİLMELİ”

Batuhan Demirci, “Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak hayvanların yaşam hakkının geri alınmasını kabul etmemekle beraber önerimiz şudur; Evcil hayvan satışı yasaklanmalı, sahiplendirme hususunda vatandaşlar teşvik edilerek, kamu kuruluşlarının denetiminde tüm kurumların işbirliği ile acil bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalıdır. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Vicdanın yarısı merhamet öbür yarısı adalettir. Çözüm istiyoruz, ölüm değil. Katliama hayır” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın toplantısına Aydın Barosu Başkanı Sezgin Çetin ve avukatlar katıldı. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR