Aydınüreticilerin önemli geçim kaynaklarından incirde zarara neden olan siyah sineğe karşı üreticiler uyarıldı. Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 

Siyah sinek erginleri, 2,5-4,5 mm boyunda, parlak, metalik siyaha yakın, koyu mavimsi yeşil renklidir. Kanatları vücuttan uzun olup, bacakları koyu kahverengi, vücut ince ve sert kıllıdır. Gözleri ise kiremit kırmızısıdır. Bu sinek türü monofag olup sadece incirlerde zarar yapmaktadır. Erginler, incir meyvelerinin akıntıları ve incir sütü ile beslenmektedir. 

Zararlı, yumurtalarını incir meyvesinin alt kısmında bulunan ostioldeki pulcukların altına bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar meyve içerisine girerek galeriler açar ve meyveye zarar verir. Bu durum, meyvelerin zamanından önce olgunlaşmasına, hafif tatlanmasına, kabarmasına ve dökülmesine neden olur. Özellikle Boğa döneminde, ilek meyvesi azlığına yol açarak daha büyük zararlar oluşturabilir” ifadeleri kullanıldı.  

Yazlığını ruhsatsız kiralayanlara ceza yağdı Yazlığını ruhsatsız kiralayanlara ceza yağdı

Müdürlükten yapılan açıklamada, üreticilerin yapması gereken mücadele yöntemleri paylaşılarak, üreticiler bilgilendirildi.  

Paylaşımda şu ifadelere yer verildi; “İncir siyah sineğinin zararı ile mücadele için incir alanlarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve ekonomik zarar eşiğine ulaşabilecek yoğunluk tespit edilmesi gerekmektedir. İlekleme işleminin bitmesinden hemen sonra (son ilek asıldıktan 5 gün sonra) ilaçlama yapılması önerilmektedir. İlaçlamanın ardından 10 gün sonra yapılan gözlemlerde yeni vuruklu meyve görülmeye devam ediyorsa ikinci ilaçlama, gerekirse yeni vuruklu meyveler dikkate alınarak 10 gün sonra üçüncü bir ilaçlama yapılabilir. Kimyasal mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından önerilen bitki koruma ürünlerinin kullanılması büyük önem taşımaktadır.” 

Muhabir: KÜBRA DİLARA YERLİKAYA