Aydın’ın doğal zenginlikleri arasında yer alan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Kadim Altınotu bitkisinin korunması için harekete geçildi.

Aydın ili Biyoçeşitlilik Envanter İzleme Projesi kapsamında, Söke ilçesindeki Samson Dağları’nda yetişen Kadim Altınotu (Helichrysum heywoodianum) için saha incelemesi yapıldı.

DOĞADA YAKLAŞIK 100 BİREYİ KALDI

Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü teknik personelleri ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yelda Emek’in katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada, nadir bitkinin mevcut durumu incelendi.

Yapılan değerlendirmelerde, Kadim Altınotu’nun doğada yalnızca 100 birey civarında kaldığının tahmin edildiği belirtildi.

Menderes, memleketi Çakırbeyli’de anıldı
Menderes, memleketi Çakırbeyli’de anıldı
İçeriği Görüntüle

TOHUMLARDAN ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR

Kadim Altınotu’nun geleceğe aktarılması amacıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü iş birliğiyle yeni çalışmalar yürütülecek.

Bu kapsamda bitkinin neslinin tükenmesine yol açan nedenler araştırılacak, laboratuvar ortamında tohumdan üretim çalışmaları başlatılacak.

Yürütülecek çalışmalarla Aydın’ın biyolojik çeşitliliğinin korunması ve nadir bitki türünün gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Muhabir: KAMİL KAZANKAYA