2025 yılı başında yapılan düzenleme kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan üreticilere yönelik zorunlu sosyal güvenlik uygulaması resmen başladı. Yeni uygulamayla birlikte 15 Temmuz’dan itibaren muafiyet hakkı bulunmayan tüm çiftçiler otomatik olarak BAĞ-KUR kapsamına alındı.
Uygulama kapsamında muafiyet belgesi sunmayanların hem Bağ – Kur prim borcunun çıkması hem de aylıklarında kesilme ya da azalma yaşanabileceği belirtildi.

MUAFİYET İÇİN DİLEKÇE ŞARTI

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, üreticileri bu konuda uyardı. Yeni Kıroba’ya konuşan Kendirlioğlu, “Normal şartlarda Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan bir üreticimiz, tarım Bağ – Kur’una geçmek zorunda. ÇKS’ya kaydı yapılan her üyemiz, otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) düşüyor ve o günden itibaren başlıyor. 65 yaş ve üstündeki kayıtlı olan çiftçilerimizin, 65 yaşından sonra emekli olması mümkün olmadığı için, ‘ben istemiyorum’ şeklindeki dilekçeyle muaf tutuldu. Biz de bunlara yardımcı olduk” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZE YARDIMCI OLDUK”

Efeler’de 750 kişi civarında kendilerine gelen listenin olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, “Biz de SGK ile işbirliği yaparak, muhtarlarımızla beraber,750 kişinin tamamına ulaştık. Mağduriyet yaşanmaması için gerekli bilgilendirmeler yapıldı. 65 yaş üstü vatandaşlarımız ‘istemiyorum’ şeklindeki dilekçeleri doldurarak, muafiyet belgesi aldı. Biz çiftçilerimize o konuda yardımcı olduk” ifadelerini kullandı.

Muhabir: KIVANÇ UĞUR