Seçimden sonra sıkı ekonomi politikasına geçilmesiyle birlikte herşeye fahiş zamlar gelmesi vatandaşın alışkanlıklarında ve eğlence anlayışında değişime yol açtı. Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmezi olarak görülen mangal yapma alışkanlığı da yavaş yavaş tarihe karışıyor.
Başta akaryakıt ve et ürünleri olmak üzere herşeyin fiyatının artmasıyla alım gücü düşen vatandaşlar mangal keyfinden vazgeçmeye başladı.
Mangal yapmaktan vazgeçilmesinin bir diğer sebebi de orman yangınlarına karşı tedbir olarak ormanlık alanlarda ateş yakmanın yasaklanmış olması. Bir yandan zamlar diğer yandan yasaklar derken mangal keyfi de tarih olmaya yüz tuttu.
ZAMLAR VE YASAK MANGAL KEYFİNİ BİTİRDİ
Nazilli Bakırcılar Odası Onursal Başkanı Mehmet Karadeli seçimden sonra akaryakıt zamlarıyla birlikte ithal olan sac hammaddesinin de maliyetinin arttığını söyledi. Sacın dolarla ithal edildiğini belirten Karadeli “ Dolar yükseldikçe sattığımız ürünlerin hammaddesi olan sacın fiyatı da arttı. Buna bir de akaryakıt zammı eklenince nakliye masrafı yükseldi. Bu ürünlerin fiyatını artırdı. Mangal fiyatı 200 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Bu sezon için aldığımız 100 adet mangalın 90’ı elimizde kaldı. Alım gücü düşen insanlar, ateş yakma yasağı da gelince mangal yapmayı bıraktılar” diye konuştu.
“SOBA FİYATLARI ÖNGÖRÜLEMEZ BİÇİMDE YÜKSELİYOR”
Diğer yandan aynı sebeplerle soba fiyatlarının da arttığını belirten Karadeli “Kışın bin 500 liraya sattığımız soba şimdi 3 bin lira oldu. Fiyatlar sürekli yükseliyor, önümüzdeki kışa kadar 500 lira daha zam gelmesini bekliyoruz. Önümüzü göremediğimiz için mal almaktan da korkuyoruz elimizde kalacak diye. Şu anda kuzine sobası 4 bin liradan 15 bin liraya kadar gidiyor. Halk tipi sobalar 2 bin 500 lira ile 4 bin liraya kadar gidiyor. Satışlarımız giderek düşüyor. Soba almayı düşünen vatandaşlar kışı beklemesinler. Çünkü kışa kadar fiyatlar öngörülemez biçimde artacaktır” dedi. (FİLİZ ÖZDEMİR)




