Gün geçmiyor ki Kuşadası sahilinden karaya vuran yunus balığı haberi gelsin. Av mevsinin başlamaması nedeniyle günümüze kadar Tırtak türü, Çizgili Yunus ve Afalina türünde yunuslar, Chelonia mydas (Yeşil kaplumbağa) Caretta caretta(İribaş Deniz Kaplumbağası) gibi hassas türlerin hedef dışı av olarak ağlara yakalanıp öldükleri görülmektedir.

Önceki gün Davutlar sahilinde karaya vuran bir tane daha yunus balığı sahilde gözlemlendi. Hayvan severlerin ihbarı ile yetkililer tarafından yapılan incelemelerde birkaç gün önce Karaova sahiline vuran ‘Tırtık’ cinsi yunus balığından olduğu anlaşıldı. Hedef dışı olarak ağlara takılarak öldüğü gözlemlenen yunusun bir gün önce yakalanarak deniz atıldığı yetkililer tarafından gözlemlenmektedir.

BU SEFER AFALİNA HEDEF DIŞI AV OLDU

Konu ile ilgili olarak Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği’nden yapılan paylaşımda; “Geçtiğimiz gün Kuşadası Karaova sahilinde ağlara takılarak ölen Tırtak türü Yunustan sonra, bugün de Davutlar sahilinden su yüzeyinde hareketsiz olan bir Yunus ihbarı geldi. Sudan karaya alınan Yunusa yapılan kontrollerde, Yunusun 3.08 m. Boyunda Tursiops truncatus türü Afalina olduğu tespit edildi. Yunusun muhtemelen dün gece öldüğünü tahmin edilmektedir. Yapılan incelemelerde Yunusun deri yüzeyindeki ağ izlerinden ve teknede sürtünmeden dolayı oluşan çiziklerden dolayı, muhtemelen hedef dışı av olarak Gırgır/Trol ağlarına yakalanarak öldüğü düşünülmektedir.

Büyük boyutta ve ağır olan Yunus, Kuşadası Belediyesi’ne ait araçla yerinden alınarak, gömülmesi sağlandı. Kuşadası Körfezi denizel biyoçeşitlilik açısından zengin türlere ev sahipliği yapmaktadır. Av mevsimi başladığından bu yana Tırtak türü, Çizgili Yunus ve Afalina türünde yunuslar, Chelonia mydas (Yeşil kaplumbağa) Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası) gibi hassas türlerin hedef dışı av olarak ağlara yakalanıp öldükleri görülmektedir. Denizel biyoçeşitlilik karadan itibaren 50 m. Derinliğe kadar çok zengindir. Özellikle deniz çayırlarının yoğun olduğu ve birçok deniz canlısına üreme ve beslenme olanağı sağlayan sığ suların mutlaka korunması gerekir. Ne yazık ki sığ sularda avlanma nedeniyle hem balık popülasyonu azalmakta hem de deniz ekosisteminin sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlayan hassas türler hedef dışı av olarak yakalanıp ölmektedir. Bu nedenle avlanma derinliği AB standartları olan 50 m’ye çıkarılmalı ve körfezde acilen deniz koruma alanları oluşturulmalıdır. Kural dışı avlanma faaliyetlerinin engellenmesi için gerekli denetimler yapılmalı ve gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır” ifadelerine yer verildi. (ERDAL GÜNDÜZ)

Editör: DİLARA YERLİKAYA