Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlıkta düzenlenen Teşvik Uygunluk Belgesi Takdim Töreni'nde yaptığı konuşmada, deniz ticaret filosunun yenilenmesi adına hayata geçirilen en önemli çalışmalardan birisinin Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik olduğunu söyledi.

Denizciliğin uluslararası ticari taşımacılıkta en büyük paya sahip sektör olduğunu vurgulayan Uraloğlu, 2023'te dünyada taşınan 14,3 milyar ton yükün yaklaşık yüzde 86'sı olan 12,4 milyar tonunun deniz yoluyla ulaştırıldığını bildirdi. Uraloğlu, "Ülkemizde ise rakamın 450 milyon tonlara yakın olduğunu görüyoruz ve tonaj olarak yüzde 87,5'i, değer olarak ise yaklaşık yüzde 55'i deniz yoluyla gerçekleşmiştir." dedi.

Uraloğlu, düşük maliyet ve verimlilik avantajıyla deniz taşımacılığının sürdürülebilir ekonomik gelişim ve refah için önemli olduğuna işaret ederek, bu durumun denizcilik sektörünü küresel ticaretin en stratejik sektörü konumuna getirdiğini anlattı.

 "Gemilerimizin ortalama yaşı 21,4"

Denizcilik sektörünün, 21. yüzyılda gemi inşa sanayisi, liman ve gemilerde kullanılan yeni teknolojiler, sektörel enerji verimliliğinin artırılması, liman hizmetleri, deniz turizmi ve yatçılıkla deniz çevresinin yönetimini kapsayan daha geniş bir sektör dalına dönüştüğüne dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda dünyanın en önemli boğazları arasında bulunan İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü elinde tutan ülkemiz, üç kıtanın geçiş yolunda bulunarak Akdeniz ve Karadeniz havzalarındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumdadır. Ülkemizin, bu zengin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde daha üst sıralara çıkarmak en büyük hedefimizdir."

Bakan Uraloğlu, denizcilik sektörünün son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu ve kaptanlığında çok önemli gelişmeler gösterdiğini ifade ederek, "Bugün Türkiye, gerek coğrafyamızın gerek dünya deniz ticaretinin geleceğini inşa etmektedir." değerlendirmesini yaptı.

BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12 değer kaybederek tamamladı BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12 değer kaybederek tamamladı

Türkiye'deki deniz ticaret filosunun büyüklüğünün ve filodaki gemilerin yaşının deniz taşımacılığının geliştirilmesi açısından çok önemli faktörler olduğunu belirten Uraloğlu, "Türk deniz ticaret gemi filosunda, 2023 yılı sonu itibarıyla 1000 groston üzerinde 2028 gemimiz bulunmaktadır. Bu gemilerin toplam taşıma kapasitesi 48,9 milyon dedveyt ton ile ülkemizi dünyanın en büyük 12. gemi filosuna sahip ülkesi yapmaktadır. Bu filonun maddi değeri de yaklaşık 25 milyar dolardır. Ancak bu gemilerimizin ortalama yaşı 21,4'tür." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA