Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı oturumu kentte siyasi tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP grubunun bazı maddelere ret oyu vermesinin ardından başlayan polemikler üzerine Aydın Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Rıza Yörüyen CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı ile birlikte basın açıklaması düzenledi.
“YAPTIKLARI İŞLER ÇOK YANLIŞTI”
Yörüyen, AK Parti grubunun Şubat ayı meclis toplantısın ikinci oturumuna katılmamasını eleştirerek şu ifadeleri kullandı: “Bu türlü kararlar mecliste tartışılır, konuşulur. Basın mensuplarına yapacakları eleştirileri gelselerdi, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük karar alma organı olan meclisimizde beraber tartışsaydık. Onlar söylemlerini söyleseydi, bizlerde cevaplarımızı komisyonda bazı konulara niye hayır dediğimizi, bugüne kadar neleri geçirdiğimizi anlatsaydık. Meclisler niye var? Siyasi partilerin, görüş ve düşüncelerini belirtmek için var. O zaman meclise gelmeye gerek yok, basın toplantısıyla bu meclisleri halledelim. Ben bu arkadaşlarımızı kınıyorum. Dün yaptıkları işler çok yanlıştı. Hatalıydı. Meclise gelip bunları anlatacak yüzleri yok.”
“ÖNCE BU KREDİLERİ BİTİRİN”
Yörüyen, kredi taleplerine ilişkin süreci detaylarıyla anlattı. Eylül ayında 2 milyar liralık kredi talebinin gündeme geldiğini, bunun 1 milyar 100 milyon liralık kısmının 3 Ekim 2025 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu’nda onaylandığını ve meclisten geçtiğini, ardından kalan 900 milyon liranın da 22 Ekim 2025 tarihli mecliste kabul edildiğini belirtti. 21 Kasım 2025 tarihinde ASKİ’den 1 milyar 459 milyon liralık yatırım karşılığı kredi talebi geldiğini ve bunun da onaylandığını ifade eden Yörüyen, Ocak ayında ise ek gündemle 1,5 milyar liralık yeni kredi talebinin getirildiğini söyledi. Daha önce onaylanan 2 milyar liralık krediden henüz hak ediş ödemesi yapılmadığını ve kredinin kullanılmadığını vurgulayan Yörüyen, “Önce bunu bitirin. Ondan sonra gelin, bu yetmedi, ödeme gücümüz var, devam edelim deyin. Edelim” ifadelerini kullandı.
"BUGÜNE KADAR 4 MİLYAR LİRA KREDİYE EVET DEDİK"
Bugüne kadar toplam 4 milyar 275 milyon 721 bin liralık krediye ‘evet’ dediklerini belirten Yörüyen, “Bunun üstüne 1,5 milyar lira daha kredi istediler. Oluyor 5 milyar 800 bin lira. Ödeme gücü olduktan sonra sorun olmayabilir ama kredi ucuz dedikleri kredi yüzde 28 oranla veriliyor. Bugün çekilmiş olan kredinin kullanıldığında 1 milyar 200 bin lira Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne faizi var. Biz ki 15 senedir devlet imkânlarının tarafımıza yapılmadığını söyleyerek, buna rağmen borçsuz bir Aydın Büyükşehir Belediyesi yapısı oluşturduk. Bugün borçsuz bir Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden bahsetmemiz mümkün değil. Bugün İller Bankası’na ciddi anlamda borçlu” dedi.
“AYDIN’A ASIL HİZMETİ ENGELLEYEN MEVCUT İKTİDAR”
Cumhur İttifakı grubunun “hizmet engelleniyor” söylemine de yanıt veren Yörüyen, “Biz Aydın’ın hizmetine karşı değiliz. Biz Aydın’ın borçlanmasına karşıyız. Ne hizmetini engelliyoruz. İller Bankası’ndan krediyi onaylamadığımız için. 15 yıldır İller Bankası nerede arkadaşlar. Demek ki 15 yıldır Aydın’a hizmeti de İller Bankası ve mevcut iktidar engellemiş. Bunun anlamı budur. 15 yıldır Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ve CHP’li belediyelere İller Bankası kredi vermemiş. Kendileri söylüyorlar; ‘Denizli, Manisa alıyordu, biz karşıdan bakıyorduk’ diyorlardı. Aydın’a bugüne kadar gelecek olan hizmetleri asıl engelleyen mevcut iktidardır. 300-500 liraya yapacağımız işleri bugün önümüze 5-10 milyon lira rakamlarla çıkmasını sağlayan mevcut iktidar. Kimsenin hizmeti engellediği bir durum yok. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bizler bu vebalin altında kalamayacağımız için hayır dedik. CHP’li meclis üyelerimiz bu vebalin altında bulunmamak adına hayır dedi. Önce mevcut kredileri bitirelim, ödeme gücü, ödeme yapısı bir oluşsun. Ondan sonra bir daha kredi çekilecekse, çekilir. Bir daha kullanılır. Bunda sorun yok. Ama kimse Plan ve Bütçe Komisyonu’nu meclisin önüne geçirmesin arkadaşlar. Ben bunu Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak söylüyorum. Karar merci meclistir. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun verdiği kararlar tavsiye niteliğinde değerlendirilir. Biz Aydın’ın hizmetine karşı değiliz. Biz Aydın’ın borçlanmasına karşıyız" dedi.”




