Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü yaptığı dönemde tarihi eser kaçakçılığı operasyonu kapsamında tutuklanan ve bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Abdulbari Yıldız, devlet memurluğundan istifa etti. Yıldız, bundan sonraki yaşantısını aile şirketinin başına geçerek sürdüreceğini bildirdi.

Yıldız, konuya ilişkin açıklamasında, “2006 yılından beri sırasıyla; Tarsus, Karaman, Yalvaç ve Aydın Müzelerinde Müze Müdürü olarak görev yaptım. 17 yıllık müze müdürü görevim esnasında son olay dışında hiçbir adli veya idari soruşturmaya dâhil olmadım. Çalıştığım bu süre zarfında tarafıma defaten tehditler, şantajlar ve rüşvet teklifleri gelmesine rağmen, hiçbir zaman kanun ve yönetmeliklerin dışına çıkmadım. Kuruma alınacak mal ve hizmetlerde her daim kamu yararı birinci kriterimiz olmuştur. En iyi malı en ucuza alalım felsefesini tüm personellerime aşılamışımdır” dedi.

“SAYIMLAR 45 GÜN SÜRDÜ”

Görev yaptığı tüm müzelerde, depoda bulunan eserlerin envanter kayıtlarının yapılmasına öncelik verdiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti: “Aydın müzesinde bulunan envanterlik nitelikteki 72 bin adet eserin tamamının fotoğraflama ve envanterleme işlemleri tamamlanmıştır. Ayrıca etütlük eser deposunda bulunan eserlerin hiçbirinin kayıtları bulunmamaktaydı. 9 aylık yoğun bir çalışma ile yaklaşık 300 bin etütlük eserin kaydı yapılmıştır. 21 Mart 2022 tarihinde örgüt lideri suçlamasıyla tarafıma yapılan operasyon ile konu basına, olduğundan çok farklı bir şekilde yansıtılması sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 23 Mart 2022 tarihi itibari ile 2 başmüfettiş ve çevre illerde görevli 6 Müze Müdürünün katılımı ile yürütülen teftiş ve sayımlar 45 gün sürmüştür.”

“TÜM ESERLER İNCELENDİ”

Müzede kayıtlı bulunan tüm eserlerin tek tek incelendiğini, bunların sağlam ve eksiksiz olduğunun eser sayım tutanağında belirtildiğini aktaran Yıldız, “Müzede kayıtlı bulunan tüm eserler tek tek incelenmiş, tüm eserlerin sağlam ve eksiksiz olduğu eser sayım tutanağında belirtilmiştir. Ayrıca 2 başmüfettiş tarafından da son 3 yıla ait benim dönemimde yapılan tüm yazışmalar, görevlendirmeler ve muhasebe evrakları en ince detayına kadar incelenmiştir. Tüm bu denetlemeler neticesinde sadece müzeye iklimlendirme amaçlı alınan klimalarda fatura başlığında sehven yapılan bir hata tespit edilmiştir. Bu hatada kamu zararı oluşturan bir durum oluşturmamıştır. Bütün bu göstergeler görevimizi layığı ile yaptığımızın emareleridir” ifadelerini kullandı.

PERSONELDEN HELALLİK İSTEDİ

“Masum olduğumuz, ilk mahkeme duruşmasında mahkeme heyeti tarafından da anlaşılmış olacak ki tahliye kararı verilmiş ve ikinci duruşmada da üzerimde bulunan tüm kısıtlamalar kaldırılmıştır” diyen Yıldız, şunları kaydetti:

“Bu süreç beni ve özellikle ailemi çok fazla olumsuz etkiledi. Bu nedenle 657 sayılı devlet memurluğu görevimden istifa etme kararı aldım. Bu kararı ailem ve dostlarımla yaptığım müzakereler ile ortak akıl ile aldık. Bundan sonraki yaşantımı ailemin şirketinin başına geçerek sürdüreceğim. Şirketin ana merkezini Aydın iline taşıyarak yaşamımı yine burada sürdüreceğim. Aydın’da görev yaptığım süre içerisinde beraber kader birliği yaptığım Aydın Müzesi çalışanlarının tamamına şükranlarımı gönderiyor ve haklarını helal etmelerini rica ediyorum. Allah’a emanet olun.”


Editör: Haber Merkezi