EL HALİL’DE GERİLİM TIRMANDI
İsrail güçleri, Yahudilerin “Sare Bayramı” gerekçesiyle El Halil’deki İbrahim Camisi’ni Müslümanlara kapattı. Sabah saatlerinden itibaren uygulanan askeri kısıtlamalar, Eski Şehir'in büyük bölümünü etkiledi. Filistinliler, ibadete kapatılan caminin çevresine yaklaşamazken, birçok mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Gays, Selayime, Cabir, Sehle, Tel Rumeyda ve Vadi Hasın çevresinde kurulan askeri kontrol noktaları, günlük hayatı tamamen durma noktasına getirdi. Bölge sakinlerinin bir kısmı evlerine dönemedi; geceyi yakınlarının yanında geçirmek zorunda kaldı. Kentin UNESCO mirası niteliğindeki yapıları çevresinde yaşanan bu askeri baskı, El Halil’de uzun süredir hissedilen gerginliği yeniden gündeme taşıdı.
ESKİ ŞEHİR’E BASKINLAR VE PROVOKATİF YÜRÜYÜŞLER
Filistinli aktivist Arif Cabir’in aktardığı bilgilere göre, yüzlerce İsrailli yerleşimci dün akşam ve bu sabah saatlerinde Eski Şehir’e baskın düzenledi. Yerleşimciler, İsrail ordusunun koruması altında sokaklarda yürüdü ve sık sık provokatif eylemlerde bulundu. Bu durum, bölgedeki Filistinlilerde ciddi bir tedirginlik yarattı. Cabir, askerlerin camiye giden yolları tamamen kapattığını ve giriş çıkışları engellediğini belirtti. İsrail ordusunun kontrol noktaları sadece hareket özgürlüğünü kısıtlamakla kalmadı; aynı zamanda esnafın iş yerlerine ulaşmasını ve ailelerin evlerine dönmesini de zorlaştırdı. Filistinlilerin aktardığına göre, baskınlar sırasında bazı sokaklar saatler boyunca askerler tarafından tutuldu ve geçirgenlik neredeyse tamamen durdu.
“SARE BAYRAMI” VE TARİHİ ANLATI TARTIŞMALARI
İsrail’in uyguladığı kısıtlamaların “Sare Bayramı” gerekçesiyle yapıldığı belirtiliyor. Filistin tarafı, bu bayramın El Halil’deki Yahudi varlığı iddiasını güçlendirmeye yönelik bir propaganda aracı olarak kullanıldığını ifade ediyor. Yahudi inanışına göre Hazreti İbrahim, eşi Sare ve soyundan gelen peygamberlerin defnedildiği mağarayı satın aldı ve bu gün İsrailliler tarafından bayram olarak kutlanıyor. Ancak Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen Harem-i İbrahim Camisi, bu inancın gölgesinde her yıl benzer kısıtlamalara maruz kalıyor. Filistinliler, dini günlerin bahane edilerek kamusal alanların ve ibadethanelerin kendilerine kapatılmasını, bölgedeki işgal politikalarının bir uzantısı olarak niteliyor. Bu durum, her sene aynı dönemde tekrarlanan bir gerilim kaynağına dönüşmüş durumda.





