Kalp Sağlığı Haftası 13-24 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü hafta ile ilgili olarak yayınladığı duyuruda kalp sağlığını korumak için sağlıklı beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, stresten uzak durmak, tütün ve tütün mamullerini kullanmamak gerektiğinin altı çizildi. Dünya genelinde 300 milyondan fazla kişi kalp hastalığı ile yaşamakta, 2 milyardan fazla kişi kalp hastalığı riski taşıyor.

Dünyada, yirminci yüzyılın başından itibaren eğitim, sağlık ve ekonomide yaşanan gelişmelerin etkisiyle doğuşta beklenen yaşam süresi uzamış ve yaşlı nüfus artmış; neticede bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığında da artış olmuştur.

Günümüzde, dünyada yaşanan ölümlerin yaklaşık yüzde 75’inin nedeni bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Bu hastalık grubunda yer alan kalp ve damar hastalıkları, özellikle kalp krizleri ve inmeler tüm ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yılda 18,6 milyondan fazla ölüme neden olan kalp damar hastalıkları, dünyanın bir numaralı katilidir ve ne yazık ki kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin üçte biri 70 yaş altında yani “erken” dönemde gerçekleşmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının, küresel ölçekte uzun bir süre daha bir numaralı ölüm sebebi olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir.

SGK'nin geri ödeme listesine 81 ilaç daha eklendi SGK'nin geri ödeme listesine 81 ilaç daha eklendi

Yapılan çalışmalar, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 80’inin tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik, obezite, diyabet gibi kontrol edilebilen ve önlenebilen risk faktörlerine bağlı olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, risk faktörleri ile mücadele edilmesi, hastalıklara erken dönemde tanı koyulması ve uygun şekilde tedavi edilmesi yoluyla kalp sağlığı korunabilir ve erken yaşta ölümlerin önüne geçilebilir.

Muhabir: KÜBRA DİLARA YERLİKAYA