Karacasu’da kurulmak istenen Hacıhıdırlar RES Projesi’ne karşı hukuksal zeminde mücadelelerini sürdüren yöre sakinleri, tarım ve hayvancılıkla geçimin olduğu bölgede yapılmak istenen bu projenin iptalini istedi.

Aydın 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın ardından adliye önünde açıklamalarda bulunan Avukat Akın Yakan, mahkemenin bilirkişi raporuna dayanarak yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirterek, 10 – 15 gün içinde dosyanın yeniden değerlendirilerek karar verileceğini aktardı.

“YARGIYA GÜVENİYORUZ”

Yakan, şöyle konuştu: “Hacıhıdırlar, RES Projesi’yle birlikte 15 tribün yapılacak. 25 tane daha mevcut tribün var Denizli RES’e ait. Projenin bitmesi halinde 35 tribünlük çok büyük bir doku hem tarımsal anlamda hem de hayvancılık anlamında olumsuz olarak etkilenecek. Karacasu’nun 5 muhtarı davacı olarak bunun iptali olarak dava açtı. Halk buradaki santralin yapılmasına açıkça karşı çıkıyor. bu santralin yapılmasıyla çok ciddi bir ekolojik kıyım gerçekleştirilecek. Yargılama süreci içinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesinde bu projenin yaratacağı etkiler, ziraat mühendisliği açısından, hayvan varlığı ve biyolojik açıdan, hayvancılık açısından etkiler açıkça ortaya konmuştur. Sayın Mahkeme de, Aydın 2. İdare Mahkemesi de bilirkişi raporuna dayanarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme, 10 – 15 gün içinde dosyayı yeniden değerlendirerek bunun kararını verecek. Biz buradaki hukuksuzluğun, çevre katliamının mahkeme kararıyla ortadan kaldırılacağına inanıyoruz ve yargıya güveniyoruz.”

Kuşadası’nda kıyı temizliği Kuşadası’nda kıyı temizliği

“GÖÇE ZORLUYORLAR”

Karacasu Ataköy sakinlerinden Birol Ekşi ise “Aydın’ın 4 köyü, Denizli’nin 3 köyünü kapsayan bölgede yapılmak istenen Hacıhıdırlar RES Projesi var. Hayvancılık, arıcılık, oradaki arazideki tüm üretimleri hiçe sayıyorlar. 7 köyün vatandaşını göçe zorluyorlar. İncir, tütün, fasulye, elma, kiraz… Bir tribünün olduğu yerde 2 bine yakın kestane ağacı var. Bunları hiçe sayıyorlar. Projenin iptalini istiyoruz” sözlerine yer verdi.

“TARIM ALANLARI YOK EDİLMESİN”

Aydın Çevre ve Kültür Platformu Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili de “AYÇEP olarak mücadele eden köylülerimizin yanındayız. Bu bölgeler, Aydın coğrafyasının tamamı birinci sınıf tarım toprakları. Birinci sınıf tarım topraklarında yasal olarak bu tür işletmelerin yapılması uygun değil. Bu topraklar, bu haliyle RES’ten daha fazla katma değer ve vergi getiriyor. 18 – 20 bin insan tarımdan geçiniyor. Tarım alanları yok edilmesin. Arıların olmadığı bir yerde ne olur? Toprak olmaz. Yetkililere, idareye diyoruz ki, bu tür projelerden vazgeçin” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: KIVANÇ UĞUR