İlkbahar aylarında yeterli yağışı almayan Aydın’da tarımsal kuraklık sorunu en önemli gündem maddelerinin arasında yer alıyor. Tablonun iç açıcı olmadığını söyleyen Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, mevcut tabloda, barajlarda 40 – 45 günlük suyun bulunduğunu kaydetti.

“KURAK BİR YIL YAŞADIK”

Yeni Kıroba’ya konuşan Kendirlioğlu, “Aydın’da pamuk ekimi başladı. Gerek tav suyu gerek ürün yetiştirmek adına tarla ön hazırlıkları yapılıyor. Çok olmasa da ekim yapan çiftçilerimiz var. Su deyince aklımıza tarımsal kuraklık geliyor. Tarımsal kuraklık gerçekten bırakın Aydın’ı, ülkemizin en büyük sorunlarından birisi. Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz’in bir kısmı hariç çok kurak bir yıl yaşadık. Tarımsal kuraklık anlamında bu yıl da sıkıntılı bir dönem geçeceğe benziyor. Mart ve nisan aylarında beklediğimiz yağışlar olmadı. Şu anda tablo iç açıcı değil. Barajlardaki doluluk umduğumuz şekilde gelişmedi. Önümüzde mayıs var ama şu anki tablo çok iç açıcı değil. Kemer Barajı yüzde 50’ler civarında, Çine Adnan Menderes’te yüzde 30’lar civarında, Adıgüzel’de yüzde 25 civarında doluluk söz konusu” dedi.

“2 KAT SU YETERLİ DEĞİL”

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda Tolga Akalın genel başkanlık adaylığından çekildi İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda Tolga Akalın genel başkanlık adaylığından çekildi

Sulamaya ilişkin planlamaların yapıldığını aktaran Kendirlioğlu, “Valilik kararıyla, her parsele tav suyu dâhil 2 kat su verilecek. 2 kat su, yeterli bir su değil. Ürünün durumuna göre 3 – 4 – 5 su olmalı. Mısır ve yonca gibi bitkiler daha çok su tüketiyor. Tarımda basınçlı, modern sulama sistemine geçilmeli. Kuraklık sürekli gündemde. Eskiden 10 yılda bir olan kuraklık meselesi, birkaç yılda bir gündeme gelmeye başladı. Hatta üst üste kuraklık yaşanan yıllar yaşadık” ifadelerini kullandı.

“BOL SU ZAMANI GEÇTİ”

İki seçenekten söz eden Kendirlioğlu, “Ya sulu tarımdan vazgeçeceğiz ya da suyu en ekonomik şekilde kullanarak sulu tarıma devam edeceğiz. En ekonomik şekilde kullanmanın çaresi damlama sulama yani modern sulama teknikleri. Vahşi sulamada su, verim ve kalite kaybıyla ilgili sıkıntılar oluşabiliyor. Tabii damlama sulama sistemi, pahalı bir sistem. Çiftçimiz bunu tek başına kaldıramaz. Burada devletin desteği şart. Tarıma yapılan yatırım hiçbir zaman boşuna yapılan yatırım değildir. Çünkü insanlar gıdaya muhtaç. Çiftçilerimize bol kazançlı bir sezon diliyorum. Barajlarımızda 40 – 45 günlük suyumuz var. Bunu en ekonomik şekilde kullanmamız gerekiyor. Bunun için çiftçilerimize uyarımdır. Suyumuzu boşa harcamayalım. Artık bol su zamanı geçti” görüşlerini dile getirdi. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR