Koronavirüs salgınının ardından yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak kitap fiyatlarında meydana gelen artış sürüyor.

Sıla Kitabevi’nin Bulvar Şubesi’ni işleten Hüseyin Oğuz, sektörde yaşanan gelişmeleri Yeni Kıroba’ya değerlendirdi.

Fiyatlarda artış yaşandığını belirten Oğuz, “Örneğin 2 ay önce 30 lira olan şiir kitabı, şimdi 68 lira olmuş. Sadece bir örnek bu. Yayınevleri sürekli zam yapıyor. Hâlbuki o kitabın maliyeti 8 – 10 liradır. Zamlar nedeniyle insanların alım gücü azılıyor. Bizim müşteri kitlemiz genelde öğrencilerden oluşuyor. Onlar ailelerinden aldıkları harçlıkla yeme içme gibi temel ihtiyaçlarını mı karşılasınlar yoksa kitap mı alsınlar? Aslında kitap da temel bir ihtiyaç, kültürel bir gereksinim. Ancak karın doyurmaktan kitaba sıra gelmiyor. Sayfa sayısı arttıkça kitap fiyatları artıyor” ifadelerini kullandı.

“TEKELLEŞME, FİYATLARI ARTIRDI”

Yayınevlerindeki tekelleşme meselesine de dikkati çeken Oğuz, şöyle konuştu: “Büyük yayınevleri tekelleşti. Tekelleşince fiyatlar arttı. Durum böyle olunca küçük kitapçılar ayakta durma mücadelesi veriyor. Bizim gibi küçük esnaf test kitabı satmasa ayakta duramaz. Romana, şiire, araştırma inceleme kitaplarına ilgi biraz daha azaldı. İnsanlar 3 kitap alacağına bir kitap alıyor. Eskiden 100 – 120 liraya 2 – 3 kitap alınabilirken şimdi bir kitap zor alınıyor. Tabii bir de bunun üzerine kira, personel gideri, vergiler gibi başka gider kalemlerimiz var. Zamlar nedeniyle kârımız her geçen gün azalıyor. Eskiden bir kitap çıktığında rafa 50 tane dizerdik. Şimdi 3 – 5 tane getiriyoruz.”

Büyük yayınevlerinin fiyatları “kafalarına göre manipüle ettiğini” savunan Oğuz, “Yayınevlerinde tekelleşmenin önüne geçilmeli” çağrısında bulundu. (KIVANÇ UĞUR) 

IMG_3875

Editör: KIVANÇ UĞUR