Aydın’ın Kuşadası Körfezi’nde peş peşe yaşanan yunus ölümleri endişe yarattı. Gümüldür ve Selçuk Pamucak kıyılarında bulunan iki yunusun ardından, Selçuk’taki Pananos Plajı’nda da 2 metre 40 santimetre boyunda erkek bir Tırtak yunusu ölü olarak kıyıya vurdu. Böylece bölgede ölü bulunan yunus sayısı üçe yükseldi.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, denizlerde av sezonunun başlamasıyla birlikte Kuşadası Körfezi’nde trol teknelerinin yoğunlaşmasına ve yunus ölümlerine dikkat çekti.
YUNUSLAR AĞLARA TAKILMIŞ OLABİLİR
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’nün verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde Gümüldür kıyılarında dişi bir Tırtak (Delphinus delphis), Selçuk Pamucak’ın güney sahillerinde ise erkek bir Çizgili Yunus (Stenella coeruleoalba) ölü bulundu. Son olarak Pananos Plajı’nda 2,40 metre boyunda erkek bir Tırtak yunusu kıyıya vurdu.
Ölü yunuslar üzerinde yapılan gözlemlerde deri yüzeylerinde çizik ve sürtünme izleri tespit edildi. Bu izlerin yunusların balıkçı ağlarına takılmış olabileceğini düşündürdüğünü belirten Sürücü, ağlara takılan yunusların nefes almak için su yüzeyine çıkamamaları durumunda boğularak ölebileceğini ifade etti.
PANANOS PLAJI İÇİN UYARI
Yunus ölümlerinin yanı sıra kıyı ekosistemindeki tahribata da dikkat çeken Sürücü, Pananos Plajı’nın özellikle yaz aylarında yoğun insan ve araç baskısına maruz kaldığını belirtti. Kumul ekosistemi açısından korunması gereken alanlardan biri olan plajda kontrolsüz kullanımın atık ve plastik kirliliğine yol açtığını kaydeden Sürücü, bu durumun deniz ekosistemini olumsuz etkilediğini vurguladı.
Sürücü, balıkçılık faaliyetleri sırasında yunusların hedef dışı av olarak ağlara takılabildiğini, deniz kirliliği, plastik atıklar ve habitat bozulmasının da deniz memelileri için önemli tehditler oluşturduğunu dile getirdi.
“KÖRFEZ SADECE BALIKÇILIK ALANI DEĞİL”
Tırtak ve Çizgili Yunusların bölgede daha önce de yavrulama ve yavru büyütme davranışlarının gözlemlendiğini belirten Sürücü, Kuşadası Körfezi’nin bu türler için önemli bir yaşam alanı olduğuna işaret etti.
Körfezin yalnızca bir balıkçılık alanı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Sürücü, ilgili kurumlara balıkçılık faaliyetlerinin ve hedef dışı av ölümlerinin araştırılması, denetimlerin artırılması ve hassas kıyı ekosistemlerinin korunması çağrısında bulundu.
ÖLÜ YUNUS GÖMÜLECEK
Sürücü, yunusların deniz ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek denizlerin yalnızca insanlara değil, bu sularda yaşayan sayısız canlıya da ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
Pananos Plajı’nda kıyıya vuran son yunusun ise Selçuk Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından gömülmesinin sağlanacağı bildirildi.




