Nazilli Ticaret Borsası'nın düzenlediği 2026-2027 sezonu İlk İncir Alım ve Tescil Töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi. Borsa binasında yapılan törene Aydın Valisi Osman Varol, AK Parti Aydın milletvekili Ömer Özmen, Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, ilçe protokolü, muhtarlar ve borsa üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu yaptı. Kırlıoğlu konuşmasında tescil ücretini binde bire düşürdüklerini, borsa oteli binasını tadilattan geçirdiklerini söyledi. Taşınmaz satmadan yeni hizmet binası yaptıklarını hatırlatan Kırlıoğlu , temeli atılacak incirciler sitesi yerini 4 parseli kooperatifin bir parseli borsanın olmak üzere satın aldıklarını, inşa edilecek sitede soğuk hava depoları, laboratuar, sosyal tesisler ve ek hizmet binası yapmayı hedeflediklerini söyledi.
İKİNCİ İHALE 11 EYLÜL'DE YAPILACAK
İncirciler Sitesi için ihale süreçlerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Kırlıoğlu "İlk etap 58 dükkanın ihale süreci tamamlandı. 11 Eylül itibariyle orta ve büyük ölçekli olan 24 dükkanın ihale süreci tamamlanacak. Asıl hedefimiz Nazilli incirini dünya ticaretinde kalıcı hale getirmek. En az 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. E-ticaret alanında bireysel danışmanlık hizmetiyle üyelerimizin dijital pazardaki gücüne güç katacağız. Kuru patlıcan için coğrafi işaret süreci başlattık" dedi.
"İNCİRİ AYRI AYRI KASALAYIN"
Son zamanlarda aflatoksin sorunuyla ilgili kullanılan analiz yöntemi hakkında bilgi veren Kırlıoğlu " 20 tonluk partide 100 koli açılarak karıştırılıp 30 kiloluk numune incir alınıyor. Üç partiye ayrılıyor. İki partisi temiz çıkar üçüncüsü temiz çıkmazsa tamamı ihracattan men ediliyor. Yani içinden iki tane incirde bile aflatoksin çıkarsa tamamı geri geliyor. Bu yüzden üreticiye çağrıda bulunuyorum: Lütfen inciri toplarken ayrı ayrı kasalayalım. Depolamayı bakanlığın şartlarına göre yapalım. Özservetimiz kötülemeyelim. İncirimize sahip çıkalım" ifadelerini kullandı.
"DEVLET TÜM İMKANLARIYLA YANINIZDA"
Törende konuşan Aydın Valisi Osman Varol da aflatoksin ve okratoksin sorununa dikkat çekerek "Üretim süreçlerinden başlayacak dikkatli davranalım. Bunun için yayınladığımız tebliğe uyalım. Derdimiz sizi üzmek yormak değil ürünümüzü korumak. Depolama koşullarını geliştirelim. Hane depolarına da iyileştirmeyle ilgili maddi destek sağlamaya çalışıyoruz. Devlet tüm imkanlarıyla yanınızda olacak. Yalnızca üreticilerimiz değil diğer paydaşları da tedbir için zorluyoruz. Bizim malımıza başka bölgenin malının karışmasına izin vermeyeceğiz. Gerekirse güvenlik güçleri devreye girecek. En değerli hazinemiz olan incirimizi koruyacağız" şeklinde konuştu. Vali Varol'un konuşmasının ardından başarı gösteren üyelere plaket takdim edildi. Tören sembolik olarak yapılan açık artırmayla son bulurken 100 liradan başlayan açık artırma Vali Varol'un 1000 liralık teklifiyle son buldu.




