Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Politikaları Merkezi ile İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü uzmanları yaklaşan küresel iklim krizinin bölgesel etkilerini modelledi. Hazırlanan analizler 2026 yılının temmuz ve ağustos aylarında kent genelindeki sıcaklıkların mevsim normallerinin beş ila altı derece üzerine çıkacağını gösteriyor. Aydın merkez ile Söke ve Nazilli gibi tarım havzaları günlerce kesilmeyecek şiddetli termal dalgaları yaşayacak.

ORMAN YANGINI SEZONU KASIM AYINA UZAYACAK

İklim modelleri tehlikenin boyutunun yalnızca yaz aylarıyla sınırlı kalmayacağını kanıtlıyor. Eylülden kasım sonuna kadar uzanan 2026 sonbaharı ile 2027 yılı boyunca hava sıcaklıkları yüksek seyrini koruyacak.

Düşük nem oranları ve geceleri dahi düşmeyen sıcaklıklar yangın riskini sonbaharın son günlerine taşıyacak. Dilek Yarımadası Milli Parkı ile çevresindeki dağlık zeytinlik araziler en yüksek riskli bölgelerin başında geliyor.

BARAJLARDAN BUHARLAŞAN SU TARIMI VURACAK

Küresel gıda üretim zincirini sarsan iklim döngüsü Ege Bölgesi'ndeki su rezervlerini eritecek. Kemer ve Çine Adnan Menderes barajlarındaki buharlaşma oranları maksimum seviyeye çıkacak.

Aşırı sıcaklar Aydın incirinde güneş yanıklarına yol açacak. Meyvenin erken olgunlaşması iç kalitesini düşürürken ağaçlarda vakitsiz dökülmeler başlayacak. Söke Ovası'ndaki pamuk üreticileri kısıtlı sulama programlarına geçmek zorunda kalacak.

Sonbahardaki kuraklık zeytinin yağlanma ve dane büyüme evrelerini sekteye uğratarak zeytinyağı rekoltesini küçültecek.

KURAKLIĞIN ARDINDAN ANİ SEL TEHLİKESİ

Atmosferdeki nem tutma kapasitesini artıran Süper El Nino uzun süreli kuraklıkların ardından yıkıcı yağışlara zemin hazırlıyor. Eylülde veya ekim ayında kent merkezlerini blok halindeki şiddetli sağanaklar vuracak.

Aydınlı üretici artan maliyetler ve aracılardan dertli!
Aydınlı üretici artan maliyetler ve aracılardan dertli!
İçeriği Görüntüle

Aylarca kuruyup betonlaşan toprak aniden bastıracak suyu ememeyecek. İklim modellemeleri su baskınları ve dolu gibi yıkıcı hava olaylarının şehirlerdeki altyapıyı ciddi biçimde zorlayacağını haber veriyor.

GECE SULAMA YAPMAK REZERVLERİ KORUYOR

Şiddetli kuraklık beklentisi üzerine idari birimler su tasarrufu eylem planlarını hızlandırdı. Uzmanlar çiftçilerin gündüz vakti yapılan geleneksel sulama yöntemlerini acilen terk etmesi gerektiğini belirtiyor. Suyu toprakta daha uzun süre tutabilmek için gece saatlerinde damlama sulama sistemlerine geçilmesi şart koşuluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ