Denizlerde av sezonunun başlamasının üzerinden yaklaşık bir buçuk ay geçti. Aydın Efeler’deki balık çarşısında da sezon hareketliliği devam ediyor.

Çarşıda bulunan Balıkçı Yusuf Usta adlı işletmenin sahibi Yusuf Turgut, balığın bol, fiyatların ise uygun olduğunu belirterek, “Hamsinin kilogramını 25 ile 30 lira arasında, sardalyayı ve istavriti 20 ila 25 lira arasında satıyoruz. Durum böyleyken balık fiyatları, ülke ekonomisine göre çok çok uygun. Balığı üreticiden ücretsiz aldığımızı farz etsek dahi tezgâhta 10 ila 15 lira arasında masrafı var. Üretme çipuralar 50 – 60 lira bandında. Deniz levrekleri ve çipuralarının kilogram fiyatı 140 – 150 liralara kadar çıkıyor. Barbun, tavuk balığı, karides, kalamar gibi ürünler pahalı. Ekonomisi asgari ücrete endeksli insanlara göre yüksek. Fiyat şampiyonu karides ve kalkan. Her ikisi de 300’er liradan satışa sunuluyor” dedi.

KIŞIN DAHA ÇOK TÜKETİLİYOR

Tezgâhta her keseye uygun balık bulunduğuna dikkati çeken Turgut, “Vatandaşlar daha çok çinekop, istavrit ve hamsiyi tercih ediyor. Bu yıl havalar soğumadı. Aydın’da şöyle bir alışkanlık var, kış gelmeyinceye kadar, kar balığın kulağına kaçmayıncaya kadar fazla ilgi görmüyor. Ancak balık son derece yararlı bir besin. Her mevsim tüketilmeli” ifadelerini kullandı.


Muhabir: Haber Merkezi