Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki tesislerinde 610 numaralı hangar önünde düzenlenen törende ortak açıklamada bulundu.

Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, "1994 yılında Türksat 1B uydusuyla başlayıp bugün Türksat 6A uydusuyla taçlanan bir süreçten bahsediyoruz. Türkiye 6A uydusunu öncelikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK Uzay, ASELSAN, TUSAŞ ve savunma sanayimizin işbirliğiyle ortaya çıkardık." ifadelerini kullandı.

Türksat 6A'nın yüzde 90'a varan bir yerlilik oranına sahip oluğunun altını çizen Uraloğlu, "Uzun süren bir gayret. Bugün artık hemen arkamızda paketlenmiş durumda. Bir konteynerin içerisine ana uydumuzun ana parçasını koyarak dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov'la beraber inşallah bu akşam yola çıkarıyoruz. Bir günlük uçuş süresinden sonra ABD'nin Florida eyaletindeki SpaceX'in fırlatma tesislerine göndermiş olacağız. Burada da yine temmuzun ikinci haftasından başlayan süreçte hava şartlarına bağlı olarak bir haftalık zaman diliminde inşallah yörüngesine fırlatmış olacağız. 42 dereceye oturacak, 35 bin 786 kilometrelik bir uzaklıkta olacak ve buradaki bütün testler sonucunda da inşallah bu sene sonu itibarıyla hizmete almayı öngörüyoruz." diye konuştu.

Uraloğlu, Türksat 6A ile yeni kapsama alanları elde edileceğini, 5 milyar nüfusun kapsanacağını belirterek, "Bu da dünya nüfusunun yüzde 65'ine tekabül ediyor. Buralara hizmet sağlamış olacağız ve aynı zamanda hizmet satarak 250 milyon dolara üretilmiş olan uydumuzun artık geri dönüşüyle ilgili de bir süreci yakalamış olacağız." dedi.

Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına girdiğini vurgulayan Uraloğlu, "Neler yapabildiğimizi gerçekten göstermiş olan bir eserden bahsediyoruz. 3A, 4A, 4B'deki Türk mühendislerinin eğitim ve üretime katkısıyla başlayan süreci Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla hayata geçirmiş oluyoruz. Yani ertesi gün ne olacağını düşündüğümüz bir Türkiye'den, artık 2035'leri, 2053'leri, 2075'leri planlayan bir ülke durumuna geldik. Yolculuğumuz hayırlı olsun inşallah." değerlendirmesinde bulundu.

Aydın’daki barajlar alarm veriyor Aydın’daki barajlar alarm veriyor

"Uydumuzun yörüngeye yerleşme operasyonunu ekiplerimiz gerçekleştirecek"

Bakan Kacır da konuşmasında, savunma sanayinde olduğu gibi uzay teknolojilerinde de insan kaynağına yatırım yaparak, AR-GE ve inovasyon altyapısını güçlendirerek yerlileşme ve millileşme hamlesine devam edeceklerini söyledi.

2000'li yılların başından itibaren, BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK uydularıyla elde ettikleri gözlem uydusu üretme kabiliyetini metre altı çözünürlüklü milli görüntüleme uydusu İMECE ile taçlandırdıklarını belirten Kacır, "Görevdeki ilk yılını başarıyla tamamlayan İMECE ile dünyanın her yerinden hiçbir kısıt olmadan görüntü alabiliyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA