Kış aylarında yeterli yağışı almayan Aydın’da tarımsal sulama konusu, üreticilerin en önemli sorunlarının başında geliyor. Süt üretiminde önemli bir ihtiyaç olan yoncanın bol suya gereksinim duyduğunu kaydeden Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, sulama birliklerinin fiyat politikasını eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha'yı kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha'yı kabul etti

Aydın’da su konusunun had safhada sıkıntılı olduğunu belirten Başkaya, “Biliyorsunuz Aydın, hayvancılıkta Türkiye’de en üst seviyedeki illerden birisidir. Hayvanın doyması için kaliteli kaba yeme ihtiyaç var. Kaliteli kaba yem dediğimiz zaman akla yonca ve diğer ürünler gelir. Yonca dediğimiz ürün, dünyanın hiçbir yerinde 7 – 8 kez biçilmez ama Aydın’da 7 – 8 sefer biçilir. 7 – 8 kez de sulanır. 2 sefer su verilirse, 7 sefer sulanan yer 2 sefer suyla nasıl sulanacak?” dedi.

“ÜRETİCİ KAZIKLANIYOR”

Üreticilerin yeraltı sularına hücum ettiğini dile getiren Başkaya, şöyle devam etti: “Kuyular kazıldı ama bir de kuyudan çekilen suların fiyatları var. Kuyuların kimisinde 50 beygir, kimisinde 100 beygirlik motorlar var, su çekiliyor. 60 beygirliğe örnek vermek istiyorum. 60 beygirlik motor saatte yüzde 45 elektrik tüketir. Yani saatte 45 kilovat elektrik tüketiyor demektir. Tarımda kullanılan suyun fiyatı şu anda 1 lira 78 kuruş. Biz bunu 2 lira kabul edelim. 45 kilovat 2’şer liradan ne yapar? 90 lira. Başındaki personel, ekipmanların yıpranma payı giderleri vs. en yüksek fiyat 150 lira. 150 liraya mâl olan suyu üreticiye 350 liraya satıyor sulama birlikleri.

Konuyu birkaç yıl önce yetkililere bir bir anlattığımız halde halen daha üreticiyi kazıklamaya devam ediyorlar ya da hesap bilmiyorlar. Artı bir de kuyu vatandaşın kendisinin, motor kendisinin, aynı kuyudan suyu çekiyor. Dekar başına 280 lira ayrıca para vereceksin diyor. Böyle bir şey olabilir mi?”

“KAYYUMLAR YÖNETİYOR”

Sudan dolayı üreticinin üzerine aşırı derecede maliyet bindiğini ifade eden Başkaya, “Aydın’da Nazilli, Akçay, Aydın, Çine, Koçarlı, Karpuzlu hattında ve Söke’de olmak üzere 5 – 6 tane sulama birliği var. Bu birlikler 5 – 6 yıldan beri kayyumlar tarafından yönetiliyor. Bu birliklerin hepsinde değişik değişik fiyatlar var. Fiyatlandırma politikaları değişik” sözleriyle duruma çözüm bulunması çağrısında bulundu

Muhabir: KIVANÇ UĞUR