Yeni kabinede Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirilmesi ekonomi çevrelerini bir nebze olsun rahatlattı. Şimşek’in kurumsal bağımsızlığa, bütçe disiplinine, ekonomik reformlara ve ortodoks politikalara olan inancı ile bilinen bir isim olması rayından çıkan ekonomiyi toparlayabileceği düşüncesi uyandırdı. Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Petek, Mehmet Şimşek’in atanmasının ekonomi çevrelerinde olumlu karşılandığını belirterek “Henüz önlem alınmadığı için bankalar bir süre daha kredi veremeyecek. Çünkü parasal genişleme enflasyonu artıran bir durum. Bu nedenle para akışını daraltacaklar ancak yatırım kredileri ve ihracatçılara olan kredilerde rahatlama göreceğiz” dedi.

“DOLAR İLK ETAPTA 23 LİRAYA ÇIKACAK”

Seçimden sonra hızlı bir yükselişe geçen dövizde bir miktar daha artış görüleceğini dile getiren Ali Petek “Dolar 23 liraya kadar çıkacak. Birinci direnç noktası bu ve bu nokta kırılırsa o zaman 25-26 liraları görürüz. Maliye politikasına ek vergiler gelecek. Ek vergi yükünü işçi, emekçi ve yoksullar yüklenecek” dedi. Türkiye’nin en önemli sorunlarının dış ticaret açığı ve borç yönetimi olduğuna değinen Ali Petek “Mehmet Şimşek’in atanmasıyla birlikte Türkiye’nin kredi risk primi düştü. Bir miktar daha ucuza borçlanabilir ama hukuksal düzlemde gerekli adımlar atılmazsa dünya gene bizi gri bölgede tutar” dedi.

TÜRKİYE’NİN BORÇ YÜKÜ

Ali Petek, Türkiye’nin altı aylık süreçte ciddi bir borç yüküyle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak “Türkiye yıl sonuna kadar 200 milyar dolar borç çevrimi yapmak zorunda. Rusya’ya olan 24 milyar dolar doğalgaz borcunun günü geliyor. Bunun yanı sıra 43 milyar dolar dış ticaret açığı var. Yıl sonuna kadar 110 milyar doları geçeceği düşünülüyor. Bunlar için kaynağa ihtiyaç var. Körfez ülkelerinden gelecek 20 milyar dolarla olacak bir iş değil. Uluslararası finans kurumlarından borç almamız gerekli. Borçlanma maliyetinde düşmeli” şeklinde konuştu. (FİLİZ ÖZDEMİR)

Editör: DİLARA YERLİKAYA