Susuzluk ve düşük baraj seviyeleriyle geçen yazın ardından gözler kış yağışlarına çevrildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, yaklaşan kış mevsimi için çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bozyurt’a göre, bu yıl uzun süredir beklenen güçlü bir kış geri dönüyor ve kar yağışı birçok bölgede etkili olacak.

20 ARALIK – 20 OCAK ARASINA DİKKAT

Dr. Okan Bozyurt, “Bu kış yağışların mevsim normallerinin üzerinde olma ihtimali güçlü. Özellikle 20 Aralık 2025 – 20 Ocak 2026 arasında Türkiye’ye güçlü soğuk hava sistemleri inebilir” dedi. Bu dönemde özellikle Marmara, Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeyi, Göller Yöresi ve Doğu Anadolu için yoğun kar yağışı bekleniyor.

Bozyurt ayrıca, bu süreçte kar örtüsünün yerde kalma süresinin de önceki yıllara göre daha uzun olabileceğini vurguladı.

“BU KIŞ, BEKLENEN DÖNÜŞÜN HABERCİSİ OLABİLİR”

İklim sistemlerinin son yıllarda oldukça karmaşık hale geldiğini belirten Bozyurt, “2021-2022 dışında yıllardır güçlü bir kış yaşanmadı. Ancak bu sezon, uzun süredir beklenen dönüşün habercisi olabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sosyal medya kullanımına yaş sınırı geliyor! Bakan Göktaş açıkladı
Türkiye'de sosyal medya kullanımına yaş sınırı geliyor! Bakan Göktaş açıkladı
İçeriği Görüntüle

Bozyurt’a göre, bu yılki modellemeler Türkiye adına olumlu sinyaller veriyor.

LA NINA TÜRKİYE’YE KARLI KIŞ GETİREBİLİR

Uzmanlar, La Nina etkisinin zayıf seviyelerde seyrettiği bu dönemde Türkiye’nin daha soğuk ve yağışlı kışlar geçirme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. “Zayıf La Nina yıllarında Türkiye’de kışlar genellikle sert ve yağışlı geçer. Bu, kuraklıkla mücadele eden bölgeler için büyük avantaj” diyen Bozyurt, barajlar için umutlu olduğunu da söyledi.

KAR YAĞIŞI BARAJLARI DOLDURABİLİR

Bozyurt’un açıklamaları, kritik seviyelere inen baraj doluluk oranları açısından da umut verici. Uzmanlara göre, Aralık sonundan Ocak ortasına kadar sürecek olası yoğun yağışlar, özellikle iç ve batı bölgelerdeki su rezervlerini olumlu etkileyebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ