Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocuk, yaşlı ve engelli bireylerin kaldığı bakım kuruluşlarının denetimlerine ilişkin 81 il müdürüne talimat verdi. Kuruluşların yalnızca görünen yönleriyle değil, yaşam koşulları ve sunulan hizmetlerin niteliği bakımından da incelenmesini isteyen Göktaş, habersiz denetimlerin sıklaştırılması çağrısında bulundu.

"EN KÜÇÜK İHMALİ DAHİ GÖZDEN KAÇIRMAMANIZI BEKLİYORUM"

Bakan Göktaş, Ankara’da 81 il müdürünün katılımıyla düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında, Bakanlığın hizmet alanlarını ve yeni dönemin önceliklerini ele aldı.

Bakım kuruluşlarının denetiminde en küçük ihmalin dahi gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Göktaş, il müdürlerinden kuruluşları yerinde incelemelerini ve hizmet alan kişilerle doğrudan görüşmelerini istedi. Göktaş, denetimlere ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bir kuruluşa gittiğinizde mutfağa girin, buzdolabını açın. Bodruma inin, kilere bakın, depoyu görün. Bir çocuğun yatağına, bir yaşlımızın odasına kendi evinize bakar gibi bakın. Onlarla oturun, sohbet edin; ne yediklerini, nasıl uyuduklarını, kendilerini nasıl hissettiklerini onların ağzından dinleyin. Gerçek denetim, gösterilene değil, görülmesi gerekene bakmaktır.”

Göktaş, hizmet kalitesinden ödün verilmemesi gerektiğini belirterek, “En küçük bir ihmali dahi gözden kaçırmamanızı bekliyorum” dedi.

YÜKSEKLİ RİSKLİ HANELERİN YÜZDE 69'U ZİYARET EDİLDİ

Bakanlık çalışmalarında sosyal risklerin ortaya çıkmadan belirlenmesi ve erken müdahale edilmesinin önemine değinen Göktaş, nisan ayından itibaren 81 ilde yüksek riskli hanelere yönelik ziyaretlerin sürdürüldüğünü bildirdi. Kadına yönelik şiddet ve çocukların suça sürüklenmesi alanlarındaki sosyal risk haritaları doğrultusunda gerçekleştirilen ziyaretlerin yüzde 69,94’ünün tamamlandığını açıklayan Göktaş, kalan ziyaretlerin de sonuçlandırılmasını istedi.

Aydın Valisi Varol, kestane hasadına katıldı
Aydın Valisi Varol, kestane hasadına katıldı
İçeriği Görüntüle

Hane ziyaretlerinden elde edilen bilgilerin somut desteklere dönüştürülmesi gerektiğini belirten Göktaş, Aile Rehberi ve Çocuklar Güvende sistemleri üzerinden ihtiyaçların takip edilmesini ve kurumlar arası yönlendirmelerin sonuçlarının izlenmesini vurguladı.

Yüksek riskli hanelerin üç ay sonra yeniden ziyaret edilmesinin de önemine dikkat çekti.

"İLK BİLGİ SİZLERDEN GELSİN"

İl müdürlerinden vatandaşlarla doğrudan temas kuran, sahada aktif ve ulaşılabilir yöneticiler olmalarını isteyen Göktaş, sorunların sosyal medyaya yansımadan ilgili birimler tarafından tespit edilmesi ve çözüm sürecinin başlatılması gerektiğini ifade etti.

Göktaş, “İlk bilgi sizlerden gelsin. Sosyal medyadan değil, doğrudan sizlerden öğrenelim. Bir sorunun zamanında bildirilmesi, çözümün de zamanında başlamasını sağlar” diye konuştu.

"İYİLİK VAR ÇALIŞMASI YAYGINLAŞTIRILICAK"

Toplumsal dayanışmayı ve gönüllülük kültürünü güçlendirmek amacıyla yürütülen “İyilik Var” çalışmasına da değinen Göktaş, projenin ilk ayında 20 bin kişinin gönüllü faaliyetlere katıldığını ve 81 ilde 1.088 iyilik alanı oluşturulduğunu açıkladı.

Çalışmaların daha geniş kesimlere ulaştırılması gerektiğini belirten Göktaş; üniversitelerin, gençlerin, esnafın ve sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil edilmesini istedi.

Bakan Göktaş, Aile ve Nüfus 10 Yılı kapsamında aileyi güçlendiren, gençleri destekleyen ve kuşaklar arasındaki dayanışmayı artıran çalışmaların da yerel ihtiyaçlar doğrultusunda sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ