ADÜ Çine Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri Prof. Dr. Okan Atay, Prof. Dr. Özdal Gökdal, Doç. Dr. Vadullah Eren ve Öğr. Gör. Ali Kemali Özuğur tarafından yürütülen “Kavşit Köyü ve Yöresi Keçicilik Projesi” merkez sürüsünde bu yılın oğlaklamaları büyük bir heyecan içerisinde başladı.

Nazilli’de bilim şenliği Nazilli’de bilim şenliği

ÇİNE’DEKİ 5 KÖYE DE YAYILMASI HEDEFLENİYOR

Aydın’da keçi yetiştiriciliğinin merkezlerinden olan ilçelerden olan Çine’de, ADÜ Çine Meslek Yüksekokulu, 2003 yılında Çine’nin Kavşit Köyü'nde 'Kıl Keçi Yetiştiriciliği' durumunu incelemek amacıyla başlattığı çalışmalarla bölgedeki yetiştirme altyapısını detaylı bir şekilde analiz etti. Bu çalışmalar, sadece bilgi sunmakla kalmayıp aynı zamanda yetiştiricilerin karşılaştığı sorunları ve beklentileri de değerlendirdi. Ön çalışmaların ardından keçi ıslahını hedefleyen bir proje için uygun potansiyelin bulunduğu sonucuna varıldı ve "Kavşit Köyü ve Yöresi Keçicilik Projesi" hayata geçirildi. Bu proje aracılığıyla elde edilecek kazanımların sadece bu köyden değil, Elderesi, Çatak, İbrahimkavağı, Tatarmemişler ve Topçam gibi diğer köylere de yayılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında ayrıca, orman içinde ve kenarlarında bulunan kıl keçi işletmelerinin çevresel ıslah boyutunu dikkate alarak "Melez sütçü keçi yetiştiriciliği"ne dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu dönüşüme uygun olmayan işletmelerde ise kıl keçisi yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliği sağlanacak ve yeni keçi yetiştiriciliği işletmeleri oluşturulacak. Ayrıca, proje kültürel değerleri tanıtmaya da katkı sağlayarak keçiciliğin kültürel öğelerini ön plana çıkarıyor. Proje, farklı disiplinlerin bir araya gelerek birçok BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) projesinin yürütülmesine olanak tanıdı ve bilimsel bildiriler ile makaleler ortaya çıkardı.

Çine 1 (4)

VERİM SEVİYELERİNİN ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Çine MYO öğretim üyeleri, proje kapsamında Türkiye genelinde yöresel ve bölgesel düzeyde yürütülecek olan "Keçi Islahı" projelerine model oluşturmayı hedefliyor. Projeden beklenen somut çıktılar arasında, yöredeki işletmelerde melez keçi (Madran Alpini) popülasyonlarının artırılması, süt ve oğlak üretiminde kıl keçilerine göre 2-3 kat daha fazla verim elde edilmesi, yetiştiriciler arasında örgütlü bir yapı oluşturularak elde edilen sütün markalı ürünlere işlenmesi, kasaplık oğlak ve damızlık satış organizasyonlarının oluşturulması, orta vadede Aydın ilinde damızlık teke gereksiniminin bir kısmının karşılanması ve kıl keçi sürülerinin verim seviyelerinin artırılması bulunuyor.

Proje kapsamında, "Merkez Sürü"de İsviçre kökenli Alpin ırkı ile Kıl Keçileri melezleyerek genetik yapısı 3/4 oranında Alpin ve 1/4 oranında Kıl Keçi olan "Madran Alpini" keçi tipi oluşturulması üzerine çalışmalar devam ediyor. Merkez sürüde, ilk aşamada 200 baş "Madran Alpini" anaç keçiye ulaşmayı hedefliyor. Merkez sürü aynı zamanda "Teke üretimi" yapacak ve Kavşit Köyü ve diğer köylerdeki keçi sürülerinin Islah edici "Çekirdek sürü" işlevini görecek. Bu merkez sürü, deneyimli bir keçi yetiştiricisi kontrolünde olacak.

Kaynak: SEZGİN MADRAN