Türkiye'de çok sayıda vatandaş tarafından yapılan tapuda gayrimenkulün değerini olduğundan düşük gösterme devri resmen sonlandı. TBMM'de tartışılan yeni düzenlemeyle birlikte tapu devrinde emlak vergisi değerinin altında ödeme yapanlar tek tek tespit edilerek ceza yazılacak. Bu sistem hem alıcıyı hem de satıcıyı yakından ilgilendirirken, yüz binlerce ev için yeniden inceleme yapılacağıda bildirildi.

Çiftçilere 1,1 milyar liralık tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılıyor
Çiftçilere 1,1 milyar liralık tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılıyor
İçeriği Görüntüle

CEZALAR YÜZDE 25'TEN YÜZDE 100'E ÇIKTI

Düzenleme ile birlikte, tapuda gösterilen satış değerinin emlak vergisi değerinden düşük olduğu tespit edilirse, hem eksik ödenen harç geri alınacak hem de bunun üzerine ceza yazılacak. Yazılan cezanın oranı ise Meclis'ten geçen kararla yüzde 25'ten yüzde 100'e çıkarıldı.

ÖZELLİKLE SON BEŞ YIL MERCEK ALTINA ALINACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni yasanın ardından geriye dönük taramayı hızlandırma kararı aldı. Buna göre Gelir İdaresi ekipleri, yapay zekâ desteğiyle ülke genelindeki tüm konut satışlarını tek tek tarayacak. Sistem, piyasa rayici ile tapu bedeli arasındaki uyumsuzlukları bularak bunları işaretleyecek.

EVLERE TEBLİGAT GİDECEK

İnceleme sonrası tespit edilen hem alıcıya hem de satıcıya evrak gönderilerek savunmaları istenecek. Taraflardan neden düşük bedel beyan edildiğine dair bir açıklama yazısı talep edilecek. Açıklamaların yetersiz bulunması durumunda ceza kesinleşecek ve bedel yüzde 100 zamlı şekilde tahsil edilecek.

Muhabir: Haber Merkezi