Germencik Belediyesi tarafından, devecilik kültürünün merkezi olarak bilinen Turanlar Mahallesi’nde “Germencik Deve Güreşleri ve Devecilik Geleneği” anısına yaptırılan Turanlar Deve Heykeli, düzenlenen törenle açıldı.

Heykel

“KÜLTÜRÜ YAŞATMAK İÇİN HEYKELİN YAPILMASINI İSTEDİK”

Turanlar Mahallesi Muhtarı Himmet İzmir, deveciliğin Turanlar’da güçlü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Devecilik kültürünü bugüne kadar getiren, zor da olsa yaşatmaya çalışan tüm devecilerimize teşekkür ediyorum. Devecilik kültürü ve deve sayısının en fazla mahallemiz Turanlar’da olması sebebiyle seçim öncesinden bu yana Belediye Başkanımız Burak Zencirci’den rica ettik. Devecilik kültürünü Turanlar’da yaşatıyorsak, bunun eziyetini Turanlar çekiyorsa neden bir deve heykelimiz olmasın. Değerli misafirler, bu dünya bize gelecek nesillere aktarmak için bir emanet. Bizler de hep bunun farkında olarak bu devecilik kültürünü miras aldığımız büyüklerden bizden sonraki nesillere devredebilmek için böyle bir talepte bulunduk. Çok teşekkür ediyorum Germencik Belediye Başkanımıza” dedi.

Muhtar-32

“DEVE, TURANLAR’IN SEMBOLÜDÜR”

Zaman zaman sosyal medyada yapılan eleştirilere de yanıt veren İzmir, “Zaman zaman sosyal medyada eleştiriler yapılıyor. Belediyenin ve muhtarlığın deve heykelinden başka yapacak bir şeyi yok mu? Elbette var. Ama bu bizim bir kültürümüz. Bakın Yeni Mahalle’de davul-zurna heykeli var. Çünkü oranın simgesi o. Bugün Denizli’ye gidin, Denizli’nin her yerinde horoz heykeli var. Turanlar’da deve heykeli olduğunda neden eleştiriliyor? Bu da Turanlar’ın bir sembolü. Eleştirseniz de dikeceğiz, eleştirmeseniz de dikeceğiz. Erzurum’da cirit at heykeli var. Bu da bizim kültürümüz. Çatlasalar da patlasalar da biz bu geleneğimizi bizden sonraki nesillere teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Germencik-34

"BİZ BİLDİĞMİZ YOLDAN DÖNMEYECEĞİZ"

Muhtar sözlerini Başkan Zencirci'ye teşekkür ederek şu ifadelerle tamamladı; “Ulu Önder Atatürk’ün bir sözü var; ‘Memleketini en çok seven görevini en iyi yapandır.’ Belediye başkanımız Burak Zencirci’de şunu gördüm; görevini yaparken aynı zamanda sanatı, kültürü halkıyla buluşturuyor. Çocuklarımız için tiyatrolar getiriliyor, konserler düzenleniyor. Amacımız çocuklarımızın kültürümüzle büyümesi. TikTok’larda koşturacaklarına, kumar oynayacaklarına, gelsinler kültürümüzle yetişsinler. Bizim örf ve adetlerimizi öğrensinler. Amacımız ne siyaset ne de başka bir şey. Biz bildiğimiz yoldan devam edeceğiz. Başkanımız Burak Zencirci'ye çok teşekkür ediyoruz”

Aydın deveci camiasında derin üzüntü
Aydın deveci camiasında derin üzüntü
İçeriği Görüntüle

Zencirci-1

“DEVE GÜREŞİ 100 YILLIK GELENEK”

Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci ise heykelin yalnızca bir sanat eseri değil, yüz yıllık bir geleneğin simgesi olduğunu vurgulayarak, “Şimdi diyecekler ki, CHP’li belediyeler heykelden başka bir şey yapmıyor. Ama bu bir heykel değil, bu bir kültür, Yörük geleneği. Hemen arkasında da bir fotoğraf var. Aynısı benim makamımda da duruyor. 1927 yılında Germencik’teki deve güreşinin bir fotoğrafı. Yani bu ne demek 100 yıllık bir kültür, 100 yıllık bir Yörük geleneği. İslam dinin de kutsal sayılan bir hayvan. Türkiye’de deve güreşlerinin başladığı yer Germencik olarak bilinir. Biz bu hikâye ile başlarken, 2 yıl önce bir söz vermiştik. Böyle bir eser kazandırmak istemiştik Turanlar’a. Karşılığını da buldu. Şimdiden köyümüze hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonrada köy için Germencik için çalışmaya devam edeceğimizi beyan ediyorum.”

Törene, Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu (DEGÜF) Başkanı Akkın Pazarlıoğlu, Germencik Esnaf ve Sanatkarları Odaları Başkanı Bilgin Balat, Germencik Ziraat Odası Başkanı Şahabettin Çapakçıoğlu, yörük dernekleri ve mahalle halkı katıldı.

Muhabir: KÜBRA DİLARA YERLİKAYA