Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), "Küresel Borç Monitörü" raporunu yayımladı.
Rapora göre, küresel borç tutarı 2024 yılında yaklaşık 7 trilyon dolar artışla 318 trilyon dolara ulaşarak rekor tazeledi. Söz konusu artış, ABD Merkez Bankasının (Fed) gevşeme döngüsünün borçlanmada 16 trilyon doların üzerinde yükselişe yol açtığı geçen yılki artışın altında kaldı.
ABD'nin ticaret ve göç politikalarının enflasyon üzerindeki etkilerine ilişkin endişeler nedeniyle Fed'in faiz indirimlerine dair piyasa beklentilerinin azalmasıyla birlikte, küresel borçlanmanın yavaşlamasının, önemli ölçüde artan belirsizlik göz önüne alındığında ihtiyati bir duruş olarak görüldüğü kaydedildi.
Özellikle, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde borç seviyelerinde belirgin bir düşüş görüldü.
Küresel borçta geçen yılki artışın yaklaşık yüzde 65'i gelişmekte olan piyasalardan kaynaklandı.
Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu geçen yıl 214,3 trilyon dolar olarak hesaplanırken, gelişmekte olan piyasalardaki borç 103,7 trilyon dolar olarak kaydedildi.
Borcun dağılımına bakıldığında, hanehalkına ait borçlar 2024 sonu itibarıyla 60,1 trilyon dolara, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 91,3 trilyon dolara, kamu borçları 95,3 trilyon dolara ve banka gibi finansal şirketlere ait borçlar 71,4 trilyon dolara yükseldi.