Endemik bitki olması nedeniyle koruma altında bulunan Aydın Gaşağı veya Tülüşah olarak bilinen bitki türü koruma farkındalık etkinliği Kuşadası kaymakamı Sadettin Yücel, kurum ve kuruluşlarla ile çevreci STK’ların katılımı ile gerçekleşti. Herkesi bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantı etkinliği düzenlendi. Tülüşah bitkisinin gelecek nesillere aktarılması, anlatılması ve endemik türün korunması gerektiğinin altı çizildi.

Kuşadası’nın sembol bitkisi; Tülüşah2

GÜVERCİNADA’DA FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nden yapılan açıklamada; “Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Aydın Şube Müdürlüğü tarafından Tür Koruma Eylem Planı kapsamında bulunan Tülüşah/ Aydın Gaşağı/ (Rhaponticoides mykalea) türü endemik bitkinin 2023 yılı değerlendirme ve farkındalık etkinliği yapıldı. Etkinlik bu yıl Tülüşahların ilk açtığı yer olan tarihi Güvercinada kalesinde gerçekleştirildi. Yapılan etkinliğe Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye temsilcileri, DKMP Aydın Şube Müdürü A. Egemen İşcan ve Milli Park mühendisleri, KUŞAKK Kadın Kooperatifi, Güzelçamlı Merdiven Toplumsal Dayanışma Derneği ve EKODOSD üyeleri katıldı. Tür Koruma Eylem Planı kapsamında, Yaylaköy’de bulunan belediyeye ait parseldeki deneme alanında ve diğer bölgelerde yapılan çalışmalar anlatıldı. KUŞAKK Kadın Kooperatifi tarafından Tülüşahlarla ilgili yapılan giysiler ve hediyelik eşyaların sergisi yapıldı. Tülüşah baskılarını bir şal üzerinde deneyen Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel; Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü, belediye ve STK’lar marifeti ile bir taraftan koruma altında altına alınan, bir taraftan da akademik çalışmalarla, hatta bahçelerde üretilmesi konusunda çalışmalar yapılan endemik bitki Tülüşahla ilgili bu yılın toplantısını, Kuşadası’nın güzide yeri olan Güvercinada’da gerçekleştirdik. Çalışmalar organize ve koordineli olarak devam ettiği takdirde gerek farkındalık adına gerekse bu farkındalığın günlük yaşama aktarılması adına son derece etkili ve etkin sonuçlar alınabileceğini görmüş olduk. Öte yandan ülkemizin kruvaziyer turizminde göz bebeği olan Kuşadası'na bu yıl çok gemi geliyor. Yani bütün dünya insanları buraya geliyor. Başta endemik bitkilerimiz olmak üzere yani yöreye özgü ve dünyanın tanıması gereken değerleri özenle korumak ve yurt dışı olmak üzere her taraftan gelecek misafirlerimizin dikkat ve beğenisine sunmak suretiyle hem ülkemizi tanıtmak hem de ekonomimize artı değer yaratmak ve kazandırmak adına gayret göstermek için bu yıl ki toplantıyı Güvercinada’da yerli yabancı misafirlerin bilgisine sunmuş olduk. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Kuşadası’nın sembol bitkisi; Tülüşah4

ÇARPIK KENTLEŞME TÜLÜŞAHLARI TEHDİT EDİYOR

Endemik bir bitki olarak Kuşadası’nda yetişen Tülüşahlar ilçede çarpık kentleşme nedeniyle doğal alanlarına büyük zararlar veriliyor. Konu ile ilgili acil önlemler alınması Tülüşah popülasyonunun koruma altına alınarak sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Başkan Bahattin Sürücü; “Tülüşahların doğal popülasyonlarında en önemli riskin yapılaşmalar olduğu görülmekte, bitkinin korunması için öncelikle yaşam alanlarının korunmasına çalışılmaktadır. Uzun boyları, sarı çiçekleri ve cazibeli formuyla görenlerin hemen dikkatini çeken Tülüşahlar, Kuşadası’nın sembol bitkisi olmuştur.

Önümüzdeki yıl Kuşadası’nda Tülüşah Festivalinin yapılması için belediyeye bir öneri götürmek istiyoruz. Kabul edilirse tüm STK’lar ve kooperatifler olarak Tülüşahla ilgili festivalde farklı etkinlikler, hediyelik eşyalar, bitki alanlarını gezme ve tanıtım gibi geniş kapsamlı bir farkındalık projesini hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Kent içinde Tülüşahları görmek ve fotoğraf çekmek isteyenler Güvercinada ve EKODOSD derneğini ziyaret edebilir” dedi. (ERDAL GÜNDÜZ)

Editör: DİLARA YERLİKAYA