Halkımızın –tuzu kurular hariç-önemli bir kesimi, gıda fiyatları niye artıyor, sorusunu kendilerine ve çevrelerine sık sık sormaktalar.

Cevap basit. Bazı çevrelerin dediği ve yazdığı gibi bu bir “talep enflasyonu” değil. Çünkü dar gelirlilerin toplam nüfusun % 85’ini oluşturduğu ülkemizde, bu ezici çoğunluk bırakın, ıstakoz, karides yemeyi, temel gıdalar olan et, süt yumurta, bal, balık, süt ürünleri ve hatta ekmek gibi en basit ve ucuz olan karbonhidratlı gıdalara dahi ulaşım sorunu ortaya çıkmıştır.

Gerçekte ise gıda ve tarım ürünlerinde “maliyet enflasyonu” sürmekte ve “TÜİK” imizin beyanlarının aksine artmaktadır.

Sevgili TÜİK ‘imiz Mart ayı tarımsal ürün enflasyonunu şu rakamlarla ortaya koydu:

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Mart 2024’te (Tarım-ÜFE) yıllık %61,87 arttı, aylık %5,57 arttı Tarım-ÜFE'de (2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %5,57 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,51 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,87 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %59,98 artış gerçekleşti.

Gene Sevgili TÜİK’imizin hesaplarına inanmak istesek de “ gözü kör olası rakamlar” bir türlü inanmamıza fırsat vermiyorlar.Çünkü;

Mart ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 61,2 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat artışını yüzde 45,7 ile sivri biber, yüzde 16,2 ile tavuk eti, yüzde 7,9 ile kuzu eti, yüzde 7,8 ile dana eti takip etti.

Tüketici fiyatları bu rakamlarla artarken üretici fiyatlarının %5,57 artış inandırıcı gelmiyor.

TÜİK’e göre ise ,Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %5,84 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %3,52 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde %1,18 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde %3,27 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde %7,60 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %7,12 artış gerçekleşti.

TÜİK açıklamasına göre Yıllık fiyat artışları tarımsal üretim dallarına, yıllık ortalamalara göre değişim oranı

Tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetler:61,2

Tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünler:42,48

Çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünler:75,61

Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler:79,59

Orman ürünleri ve ilgili hizmetler:38,,29

Balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetler:50 ,38 artmış görünüyor.

Ancak aylık bazda kimyevi gübreler ortalama olarak % 26,27,mazot yıllık % 105,2,konsantre yemler yıllık% 44,25,zirai ilcalar % 56,7 artmış .Allah bizi elektrik zammından korumuş o da sadece % 2,76 artmış.

Şimdi biz üreticiler TÜİK’ e nasıl inanalım?