Aydın’da eğitim kurumlarının depreme dayanıklılığına yönelik incelemeler sürerken, kentte iki köklü okul daha gündeme geldi.
Efeler’de bulunan Cumhuriyet İlkokulu için yıkım, Aydın Lisesi için ise güçlendirme kararı alındı. Kararlar, yeni eğitim öğretim döneminde yüzlerce öğrencinin farklı planlamalarla eğitim hayatına devam etmesine neden olacak.
CUMHURİYET İLKOKULU YIKILACAK
Hasan Efendi Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet İlkokulu’nun, yapılan değerlendirmeler sonucunda depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmasına karar verildi. 29 derslikli okulda yaklaşık 800 öğrenci eğitim görüyor.
Yıkım kararının ardından Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinin yeni eğitim öğretim döneminde Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu’nda eğitimlerine devam etmesi planlanıyor.
Kentin köklü eğitim kurumları arasında yer alan okulun yıkılacak olması, özellikle öğrencilerin başka bir okula taşınacak olması nedeniyle velilerde tedirginlik oluşturdu.
AYDIN LİSESİ GÜÇLENDİRİLECEK
Kentte dikkat çeken bir diğer karar ise tarihi ve köklü eğitim kurumlarından Aydın Lisesi için alındı.
27 derslikli okulda yaklaşık 500 öğrenci eğitim görüyor. Yapılan değerlendirmelerin ardından okulun yıkılması yerine güçlendirilmesine karar verildi.
Planlamaya göre güçlendirme çalışmalarının 2026-2027 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde başlaması bekleniyor.
ÖĞRENCİLER İKİNCİ DÖNEM OKUL DEĞİŞTİRECEK
Aydın Lisesi öğrencileri, yeni eğitim öğretim yılının ilk döneminde mevcut okul binasında eğitimlerine devam edecek.
Güçlendirme çalışmalarının başlamasıyla birlikte öğrencilerin Cumhuriyet Lisesi’ne taşınması planlanıyor. Çalışmalar tamamlanana kadar öğrencilerin eğitimlerini burada sürdürmesi bekleniyor.
AYDIN’DA OKULLARDA DEPREM GÜNDEMİ
Efeler’de son dönemde okulların depreme dayanıklılığı konusunda art arda kararlar alınması, eğitim gündemini de hareketlendirdi. Daha önce Efeler Ortaokulu için yıkım, Mustafa Kiriş Ortaokulu için ise güçlendirme kararı alınmıştı. Cumhuriyet İlkokulu’nun yıkılacak olması ve Aydın Lisesi’nin güçlendirme sürecine girecek olmasıyla birlikte yüzlerce öğrencinin eğitim düzeninde değişiklik yaşanacak.
Velilerin en büyük beklentisinin ise öğrencilerin yeni okullardaki eğitim, ulaşım ve sınıf düzenlerinin sorunsuz şekilde planlanması olduğu ifade ediliyor.




