Türkiye’de bulunan 12 sanayi odası arasında en genç oda başkanı ünvanına sahip olan Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Gökhan Maraş, yeni dönemdeki vizyon ve öncelikli projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında AYSO Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Gökhan Maraş, yeni dönemde odanın etkinliğini daha da artırmayı planladıklarını kaydetti. Aydın Yeni Kıroba Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarında, yeni yönetim olarak izleyecekleri yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Maraş, AYSO’ya ASTİM OSB’de 18 bin 500 metrekarelik arazide konuşlanacak alanda yeni hizmet binası kazandırmak ve üye sayısını daha da artırmanın en önemli öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

“KADINLARIN İŞ HAYATINA KATILIMINI SAĞLAYACAĞIZ”

Yeni önemde üye sayısını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Maraş, “Öncelikli olarak hedeflerimiz arasında yeni yönetim olarak üye sayısının artmasını ön planda tutuyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımıza hız kazandırdık. İlimizdeki her ay ihracat verilerini açıklıyoruz. Bu verileri açıkladığımız şablonda da bir değişiklik yaptık. Aydın’ın Türkiye’de ihracatta kaçıncı sırada olduğuna da yer veriyoruz. AYSO olarak ihracatın daha da artması ve ilimize daha fazla gelir gelmesi noktasında da üzerimize düşen vazifeler var. Aydın, yaptığı ihracatta cari açığı kapatma konusunda ön plana çıkıyor. Şu anda Ocak ayı verilerine baktığımızda Aydın olarak ihracatı karşılama oranımız 3,19’dur. Bizim olmazsa olmazlarımız arasında nitelikli iş gücü olarak kadınların iş hayatına katılması da üzerinde önemle durduğum bir husustur. Eğitim ve iş olanakları açısından da çeşitli kurslar düzenleyerek kadınlarımızı iş hayatına kazandırma konusunda çalışmalar yapıyoruz. Aydın’da çok ciddi sayıda iş arayan kadınlarımız var. CNC operatörlüğü, kaynakçılık kursları, iş makinesi operatörlü konusunda kadınlarımız da ilgilerini artırırlarsa da çok iyi olur. Biz gerekli iş fırsatlarını sağlama noktasında hazırız. Önemli olan kadınlarımızın istekli olmasıdır. Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin yaralarını sarmamızın ardından bu çalışmalara daha da ağırlık vereceğiz” dedi.

“AYSO’YA YENİ HİZMET BİNASI KAZANDIRACAĞIZ”

Aydın’da firmalar arttıkça nitelik iş gücü ihtiyacının da arttığına dikkati çeken Maraş, “Bizim bunu da bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Göreve seçilmemizin ardından üzerinde önem durduğumuz ve olmazsa olmazımız olarak nitelendirdiğimiz projelerden biri de yeni hizmet binamızdır. ASTİM OSB’de hayata geçecek olan yeni hizmet binamızla ilgili olarak gerekli yeri ayarladık. En kısa sürede projelerini de çizdireceğiz. Kampüs havasında hayata geçecek olan proje kapsamında, ASTİM OSB ve AYSO’nun hizmet binasının yanı sıra restoran, eğitim, toplantı ve konferans salonunu da yer alacak. Aynı zamanda Aydın’a da doğrudan fayda sağlayacak olan bu proje 18 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde konuşlanacak” diye konuştu. Aydın’da daha önce gündeme getirilen Gıda Serbest Bölgesi kurulmasının yer sorununa takıldığını söyleyen Maraş, “Aydın’da şu anda uygun yer konusunda kısır bir noktada bulunuyor. Halihazırda Gıda Serbest Bölgesi için uygun arazimiz yok. Bu proje için uygun maliyetli ve 1 milyon metrekarenin üstünde araziye ihtiyacımız var. Araziden kaynaklı olarak kısır bir döngünün içerisindeyiz. Bozdoğan Örentaht’taki Mermer İhtisas OSB ile ilgili olarak oradaki yatırımcıların istekleri devam ediyorsa üzerine düşeceğiz. Ancak şu da var ki bu noktada firmaların refleksi de çok önemlidir” dedi.

“YENİ YATIRIMLAR İÇİN TEK ALTERNATİF AYDIN’DIR”

Aydın’da son dönemde ildeki OSB’lere yatırımcılar tarafından ciddi anlamda pozitif bir yaklaşım söz konusu olduğunu da belirten Maraş, “Şu anda Çine OSB, Ortaklar OSB ile Söke OSB doldu. Bizim ASTİM OSB’de de kamulaştırmalarımız da halihazırda devam ediyor. Nazilli OSB’de dolmuş durumda ve orada 2. OSB kurulmasıyla ilgili çalışma var. Bunun yanında Buharkent OSB’nin de büyük ölçüde dolduğunu söyleyebiliriz. Bizim yeni yatırımcı çekebilmemiz için OSB’leri genişletmemiz ya da yeni bir OSB kurmayı gündeme almamız gerekiyor. Şu anda dışarıdan gelecek yatırımcıya tahsis edilecek arazimiz yok. Bunun yanında nitelikli iş gücü konusunu da çözmemiz lazım. Firmalar Aydın’a yatırım yapmak istiyor ancak nitelikli iş gücünü çözemezsek bu da ayrı bir sorun demektir. Öncelikli olarak bu iki sorunu çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Bunu yaparsak yeni yatırımcı alacağımıza inanıyorum. Aydın, lokasyon olarak İzmir’deki limanlara en uygun şehirdir. Ege Bölgesi’nde baktığımız zaman OSB’lerin hepsi dolu ve yeni yer açmaları da mümkün değil. Bunun yanında Manisa OSB’de aynı şekilde dolu durumda. Tek alternatif Aydın kalıyor. Bunu avantaja çevirebilirsek dışarıdan ciddi anlamda yatırımcı Aydın’a gelecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.

“ÜYE SAYIMIZI ARTIRACAĞIZ”

Yeni dönemde Aydın Sanayi Odası’nın etkinliğini daha da artırmayı planladıklarını kaydeden Maraş, “Biz AYSO olarak 17 ilçeye bakıyoruz. Aydın özelinde de esasen geniş bir alana hitap ediyoruz. Bu noktada ilimizde ihracat anlamında sorun yaşayan firmaların sorunlarına ilişkin çözüm odaklı yaklaşım ortaya koyup üye sayımızı daha da artırmak istiyoruz. Esasen odamızın üye sayısını ne kadar çok artırabilirsek verimliliğimiz de o denli artacaktır. Bu noktada bölgesel toplantı yapmayı planlıyoruz. İlimizdeki sanayicilerimizle bir araya gelerek üretim ve ihracat alanındaki sorunlarını dinleyip çözümler geliştirmeyi de bu anlamda önemsiyoruz. Bunun yanında kurslarla ilgili de yeni dönemde ne yapabileceğimize dönük yönetim olarak kendi içimizde istişarede bulunduk. Aydın’da nitelikli iş gücünü artırmak istiyoruz. Bizim dışarıdan yatırımcı beklediğimiz kadar nitelikli iş gücünü artırma noktasında da ortaya bir refleks koymamız şart. Biz halihazırda bin 250 üyeye sahibiz. Faal olaraksa 750 üyemiz var. AYSO olarak bin 500 üye sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Üretim yapan ve bünyesinde 10 kişiden fazla çalıştıran her firma üyemiz olabilir. Aydın’da 7 OSB’de de üyelerimiz var. Odamızın hizmet kalitesini artırma noktasındaki çalışmalarımız da devam ediyor” ifadelerini kullandı.