Vatandaşların ekonomik refahını korumak amacıyla sahaya inen Ticaret Bakanlığı ekipleri, ocak ve şubat aylarını kapsayan denetim bilançosunu kamuoyuyla paylaştı. Ülke genelinde haksız kazanç sağlayan, stokçuluk yapan ve piyasa dengesiyle oynayan işletmeler tek tek tespit edildi. Toplam 84 bin 455 firmanın mercek altına alındığı çalışmalarda 9,3 milyon farklı ürün incelendi. İncelemeler sonucunda kurallara uymadığı belirlenen işletmelere toplam 631,3 milyon lira idari para cezası uygulandı.
FAHİŞ FİYAT UYGULAYANLARA GEÇİT YOK
Otomotivden emlağa, kuyumdan temel gıdaya kadar birçok sektörde sıkı denetimler gerçekleşti. İç Ticaret Genel Müdürlüğü koordinesinde haksız ticari uygulamalar ve fahiş fiyat şikayetleri üzerine 15 bin 409 gerçek ve tüzel kişi takibe alındı. Yasa dışı işlem yaptığı belirlenen 1571 kişiye toplam 193,7 milyon lira ceza kesildi. Sadece fahiş fiyat uygulamalarından dolayı kesilen ceza miktarı 174,3 milyon liraya ulaştı. Emlak sektöründe 7,5 milyon lira, kuyumda 1,1 milyon lira ve otomotiv satışlarında 732,9 bin liralık yaptırım kararı alındı. Ayrıca lisanslı depolar, ticari elektronik iletiler ve çalışma saatleri kurallarını ihlal edenlere de yaklaşık 10 milyon lira ceza yazıldı.
TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİ YAKIN TAKİPTE
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri ise vatandaşın günlük hayatta taraf olduğu sözleşmeleri inceledi. Ön ödemeli konut, paket tur, devre tatil, abonelik ve mesafeli satış gibi alanlarda 10 bin 253 kişi ve kurum denetlendi. Mevzuata aykırı hareket eden 352 işletmeye 272,3 milyon lira ceza verildi. Bu cezanın 234,1 milyon liralık kısmı doğrudan sözleşme ihlallerinden kaynaklandı. Yanıltıcı reklamlar ve haksız uygulamalar için 34,4 milyon lira, ürün güvenliği standartlarına uymayanlara ise 3,8 milyon lira fatura çıkarıldı.
İSTANBUL DENETİMLERDE BAŞI ÇEKTİ
Ticaret il müdürlükleri vasıtasıyla 81 ilde eş zamanlı saha çalışmaları yürütüldü. Bu süreçte 58 bin 793 firma denetlenerek kuralları ihlal eden 12 bin 959 işletmeye 165,2 milyon lira ceza uygulandı. Denetimlerin bölgesel dağılımında en yoğun mesai Ankara, İstanbul ve Antalya'da harcandı. Ürün bazlı incelemelerde Ankara'da 2,6 milyon, İstanbul'da 1,7 milyon ve Antalya'da 1,2 milyon ürün denetimden geçti. Yalnızca İstanbul'da kusurlu bulunan 30 bin 19 ürün için 131,5 milyon liralık yaptırım uygulandı.
REKABET KURUMUNDAN 3,1 MİLYAR LİRALIK REKOR CEZA
Piyasa bozucu eylemlere karşı Rekabet Kurumu da devreye girdi. Geçtiğimiz yıl 227 firmaya toplam 13,2 milyar lira ceza uygulayan kurum, yeni yılın ilk iki ayında da incelemelerini hızlandırdı. Bilişim teknolojileri, gıda, tarım ve platform hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteren 32 firmaya rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle toplam 3,1 milyar liralık ceza kesildi.


