Bakan Yerlikaya, AA muhabirine, Göç İdaresi Başkanlığının 12'nci kuruluş yıl dönümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Göç İdaresi Başkanlığının temellerinin 12 yıl önce atıldığını ve dünyanın en zorlu alanlarından birisi olan göç yönetim süreçlerini başarıyla yürüten bir kurum haline geldiğini belirten Yerlikaya, "Bugün, sadece bir kurumu değil, insan onurunu merkeze alan bir anlayışın yıl dönümünü kutluyoruz." dedi.

Yerlikaya, Türkiye'nin göçe, sadece bir güvenlik meselesi olarak değil, aynı zamanda insani, sosyolojik ve uluslararası boyutları olan çok yönlü bir olgu olarak yaklaştığını bildirdi.

Aydın’da kazı sırasında insan kemikleri bulunan alanın oda mezar olduğu ortaya çıktı Aydın’da kazı sırasında insan kemikleri bulunan alanın oda mezar olduğu ortaya çıktı

Göç politikalarının merkezinde insan onurunun olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, zorla yerinden edilen insanların acılarını görmezden gelmeyen, ama aynı zamanda ülkesinin güvenliğinden de taviz vermeyen dengeli bir devlet aklıyla hareket ettiklerini ve Göç İdaresi Başkanlığının de bu anlayışla çalıştığını dile getirdi.

Yerlikaya, göç yönetimlerini, büyük ve güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda şekillendirdiklerini ifade ederek, "En önem verdiğimiz konuların başında düzenli göç yönetimi geliyor. Ülkemiz, uluslararası üniversite öğrencileri, nitelikli uzman işgücü ve yabancı yatırımcılar için çekim merkezi olsun istiyoruz. Bu yabancıların ülkemize yasal olarak gelmesi, yasal olarak kalması ve yasal olarak ülkelerine dönmesi, ülkemize katkı sağlaması, ülkelerine dönerken de güzel hatıralarla ayrılmaları bizim için çok önemli. Bu nedenle düzenli göç kapsamında çok önemli çalışmalara imza attık." diye konuştu.

9 Aralık 2024'ten bu yana 175 bin 512 Suriyeli ülkesine döndü

Yerlikaya, Suriye'nin özgürlüğüne kavuşmasıyla "gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşlerin" hız kazandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"9 Aralık 2024'ten bu yana 175 bin 512 Suriyeli kardeşimiz 'gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli' şekilde ülkesine döndü. Bu toplamda 33 bin 730 aile demek. 2017-2025 yılları arasında ise Suriye'ye 'gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli' dönen Suriyelilerin sayısı 915 bin 515 oldu. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da ifade ettikleri gibi, Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli bir şekilde dönmelerini sağlamak için, gerekli şartları oluşturmak konusunda üzerimize düşeni samimiyetle yapıyoruz."

Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesine ilişkin Yerlikaya, "2023 yılında 130 binin üzerine çıkarak tarihin en fazla sınır dışı sayısına ulaşmıştık. 2024 yılındaki sınır dışı sayısı, bir önceki yılı da geride bırakarak 140 bini aştı. Bu sayılara ulaşmamız, insan hakları ve hukuku gözeterek işlettiğimiz etkili sınır dışı mekanizmasının kurulmasıyla gerçekleşti. 2025 itibarıyla ise 27 bin 673 düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Yakalanan düzensiz göçmen sayısı ile sınır dışı edilen yabancı sayısı karşılaştırıldığında, 2025 yılında yüzde 71'lik sınır dışı oranı ile tüm zamanların en yüksek oranına ulaşılmıştır. 1 Haziran 2023 tarihinden 11 Nisan 2025 tarihine kadar ise sınır dışı edilen toplam düzensiz göçmen sayısı yaklaşık 260 bin." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA