Besinlerin daha fazla taze kalmasına olanak sunan derin dondurucular, evlerin köşelerinde yerini aldı. Mevsim değişiminde kışa doğru giderken, yazın güzel sebze ve meyvelerinden donduruculara atma vakti geldi. Ancak derin donduruculara konulan yiyecekler bazı durumlarda zehirlenme vakalarına sebep olabiliyor. Bu konuda bilgi sahibi olarak hareket etmeliyiz, canımızı tehlikeye atmamalıyız. Araştırmalarıma göre buzlukta saklanan ve saklanmaması gereken yiyecekler hakkında birkaç önerim olacak.

BUZLUKTA SAKLANABİLEN YİYECEKLER
Bazı yiyeceklerin içerikleri iyi muhafaza edilmediği zaman çok kolay bozulur ve yenmez hale gelebilir. Bu besinleri korumak ve bozulmasını engellemek gerekir. Buzlukta saklanabilen yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Et, tavuk ve deniz ürünleri: Et, tavuk ve deniz besinlerinin hemen hemen hepsi rahat bir şekilde dondurucuda dondurulabilmektedir. Bu yiyecekleri dondurarak sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.

Sebzeler: Bazı yeşil sebzeler derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir. Eğer sebzeler yüksek oranda su içeriyorlarsa dondurulma işlemi olmadan önce püre halinde olmaları ya da pişirme işlemi yapılması gerekmektedir.

Tereyağ, Margarin ve Sert Peynirler: Rende işlemi gerçekleşir ve hava geçirmez bir kapta saklanırsa, sert peynirler buzlukta iyi bir biçimde korunur. Buna ilave olarak tereyağı ve margarin gibi katı yağ besinleri buzlukta daha fazla uzun ömürlü koruma sağlarlar.

Pişmiş Pizzalar ve Ev Yapımı Pizzalar: Pizza kişilerin evlerinde muhafaza ettiği en popüler dondurulmuş yiyeceklerden biridir. Ev pizzasını da dondurucu da muhafaza etmekte iyi bir çözüm olabilir. Streçleme işlemi yeterli olacaktır.

Taze Otlar: Hiçbir tat bir yemeği taze otlar kadar lezzetli yapamaz, fakat her taze fesleğene gerek duyulduğunda markete gitmek zor gelebilir. Taze otları derin dondurucuda saklamak taze kalmalarına neden olabilir, doğru saklama şartları ile derin dondurucuda 12 aya kadar muhafaza edilebilir.

BUZLUKTA SAKLAMAMAMIZ GEREKEN YİYECEKLER

Her besin buzlukta saklanmaz. Uygun olmayan besinleri buzlukta muhafaza etmek besinlerin içeriğini bozabilir ve zehirlenmeye neden olabilir. Bu yüzden derin dondurucuda saklanması gereken besinler hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir;

Avokado: Avokadonun buzlukta muhafaza edilmesi ile ilgili değişik görüşler var. Bazı görüşler parçalara ayrılmadan dondurulabileceğini söylüyor, bazı görüşler de dondurmak için püre haline getirilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak yiyecek uzmanlarına göre avokado asla dondurulmaması gerekli yiyecekler listesinde yer alıyor. Dondurulduğu takdirde avokadonun dokusunda bozulma olabiliyor. Üstelik tadını da etkiliyor.

Et, tavuk ve deniz ürünleri: Dondurucudan çıkarılmış ve çözülmüş bir et besininiz varsa tekrardan dondurucunun içine koymayın. Bu durumda zehirlenme ihtimaliniz vardır.

Pişmiş Makarna: Makarnaları bol bol haşlayıp, başka bir gün hazır olması için dondurucuya koyduysanız hemen bu besini ortadan kaldırın. Pişmiş makarna dondurulduktan sonra zehirleyebiliyor.

Yumuşak Peynirler: Krem peynirleri, süzme peynirler, yani yumuşak yapıya sahip peynirleri derin dondurucuda muhafaza etmemeye gayret göstermelisiniz. Çünkü bu tür peynir çeşitler çözüldükten sonra suyunu bırakır.

Süt: Evinizde fazla miktarda süt bulunuyorsa, elinizdeki bu fazlalığı dondurucu da saklamak mantıklı gelebilir. Ancak bu süt, eritildiği zaman genellikle topaklanır ve bozulurlar. Sağlık için zararı olmasa da görüntü olarak topaklanan sütü tüketmek çok da iyi değildir. 

Kızartılmış yiyecekler: Kızarmış besinleri buzlukta muhafaza etmeyin. Bir önceki akşamdan kalan kızartılmış yemeğiniz varsa, en iyi fikir bunları buzdolabında muhafaza etmektir. Fakat bir daha uzun süre yemeyecekseniz derin dondurucuda değil, bu besinleri atmanız gerekebilir. Kızartılarak zaten zarar veren duruma gelen besinlerin dondurulup tekrar ısıtılıyor olması bu gıdaların içinde kanserojen maddeler içermesine zemin hazırlar.

DONDURUCUDAN EN İYİ ŞEKİLDE NASIL YARARLANILIR?

Her şeyden evvel, derin dondurucunun içinde olan sıcaklık seviyesi -18 °C olmalıdır. Çünkü bu, besinlerin olabildiği kadar hızlı dondurulmasına katkı sağlar. Daha uzun zaman muhafaza edilmesi için, besinleri vakumla kapatmak daha faydalı olabilir. Bu kapatma yöntemi derin dondurucunun yanmasını engeller.

Ayrıca, besinleri plastik bir torbada saklamak iyi değildir. Torbanın içinde olan hava dondurucuyu yakabilir. Buz küpü tepsileri de besinlerin daha iyi saklanması için tercih edilebilir. Sağlıcakla kalın…