Başkent Ankara, dünya liderlerini ağırlamaya hazırlandığı 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için gün sayıyor. Zirve sürecinin sorunsuz geçmesi adına Ankara Valiliği geniş çaplı güvenlik ve ulaşım önlemlerini devreye soktu. Şehirdeki yaşamı doğrudan etkileyecek olan bu dev organizasyon öncesi, vatandaşlar da kendi planlarını yapmak için güncel açıklamalara odaklandı. Özellikle milyonlarca kamu çalışanının gözü idari izin genelgesine çevrildi. Hangi kurumlarda işlerin duracağı, hangi memurların izne çıkacağı ve sokaklardaki yasakların detayları tamamen netlik kazandı.
NATO ZİRVESİ NE ZAMAN, NEREDE YAPILACAK?

36. NATO Zirvesi, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da yapılacak. Zirvenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve ATO Congresium'da düzenlenecek. Çok sayıda üst düzey yabancı heyetin Ankara'ya geleceği bu iki gün boyunca, misafirlerin kalacağı konaklama tesislerinin etrafında ve önemli ulaşım güzergahlarında olağanüstü güvenlik tedbirleri uygulanacak.
ANKARA'DA MEMURLARA İDARİ İZİN HANGİ TARİHLERDE, HANGİ İLÇELERİ KAPSIYOR?
Ankara Valiliğinin yayımladığı genelge, kamuda çalışan yüz binlerce kişiye tatil kapısını araladı. Başkentin Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan ve Yenimahalle ilçelerindeki kamu kurumlarında görevli personelin büyük bir kısmı, 6-12 Temmuz tarihleri arasında idari izinli sayılacak.
Fakat bu karar kamudaki herkes için geçerli olmayacak. Sağlık, güvenlik, itfaiye, 112 Acil Çağrı Merkezi, afet yönetimi, haberleşme, altyapı, göç ve ulaşım gibi kritik ve acil hizmetlerde çalışanlar mesaisine aralıksız devam edecek. Ayrıca zirvede doğrudan görev alan personel de izne çıkamayacak. Vatandaşın devlet dairelerindeki işlerinin aksamaması ve mağduriyet yaşanmaması adına kurum amirleri özel nöbet ile personel planlamaları yapacak.
ZİRVE NEDENİYLE ANKARA'DA HANGİ ETKİNLİKLER YASAKLANDI, GÜVENLİK ÖNLEMLERİ NELER?

Zirve boyunca Ankara'da adeta kuş uçurtulmayacak. Valilik kararıyla şehir genelinde yaklaşık 40 bin emniyet ve jandarma personeli sahaya inecek. Kritik kavşaklar ve binalar üst düzey kameralarla izlenecek, belirlenen bazı bölgelerde "kırmızı alan" uygulamasına geçilecek.
İdari izinle aynı tarihleri kapsayan 6-12 Temmuz arasında Ankara'da sınav, konser, şenlik, mezuniyet töreni, eğlence, kutlama, panel veya sempozyum gibi geniş katılımlı toplu etkinliklerin düzenlenmesine izin verilmeyecek. Öte yandan valilik, yollardaki anlık trafik düzenlemeleri ve yeni güzergah kararları hakkında başkentlileri resmi kanallar üzerinden sürekli bilgilendirecek.




