Günümüzde, insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri  sigara ve tütün ürünleri kullanımı. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlık.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılıyor.

9 Şubat sigaradan kurtulmak isteyenler için önemli bir başlangıç. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerli. Bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulmak için sağlık çalışanlarından destek almak, bu yolda çok önemli.

SİGARAYI  BIRAKMANIN SAĞLIĞA ETKİLERİ

Sigarayı bırakmanın hemen ardından vücudunuzda olumlu değişiklikler başlar. İlk 20 dakikada kan basıncınız normale döner ve kalp atış hızınız düşer. İlk 24 saatte karbon monoksit seviyeleriniz azalır ve akciğerleriniz temizlenmeye başlar. İlk haftada tat ve koku duyularınız canlanır. İlk ayda öksürük ve nefes darlığı azalır.

Uzun vadeli olarak, sigarayı bırakmak kalp hastalığı, akciğer kanseri, inme ve diğer birçok sağlık sorunlarının riskini azaltır. Aynı zamanda yaşlanma sürecini yavaşlatır ve genel yaşam beklentinizi artırır.

Türkiye’de her sene 100 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiği, bunun 25 bin kadarının kadınlardan oluştuğu belirtiliyor.

Sigara kullanımının kadınlar arasında hızla artması nedeniyle "Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması’nda cinsiyetle ilgili özel konuların da yer almasının kararlaştırıldığını kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Turgut Yayla, şunlara dikkati çekti: "Sigara, kadınlarda erkeklere göre daha fazla hasar yaptığı için kadınlar erkeklere göre daha ağır bedel ödüyor. Buna rağmen, Türkiye’de sigara salgını kadınlar arasında daha hızlı yayılıyor. Türkiye’de, her sene 100 bin insan sigara nedeniyle ölüyor, bunun 25 bin kadarı da kadınlardan oluşuyor.

***

Nefes almak için bugün karar vermeliyiz. Sağlıkla kalın…