Orman yangınlarını yurdumuzda en çok yaz dönemlerinde sıklıkla görürüz. Küçük bir bölüm bile yansa içimiz cız eder. Yangının büyüğü veya küçüğü olmaz. Ormanlık bölgelerde dikkatli olmalıyız. Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasıdır. Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ile sigara, tarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı yangınlar vardır. Hafta sonları yapılan piknik veya mangal pişirme işleminden sonra önce arkamızda çöp bırakmamalıyız. Doğaya saygı göstermeliyiz. Yaktığımız ateşi mutlaka su ile söndürmeliyiz. Ayrıca sönmüş mü diye kontrol etmeliyiz. Unutmayalım orada yaşayan orayı evi gibi kullanan başka canlılar var. Onların hayatlarını karartmayalım. Bir orman yangınında derhal 177 nolu yangın ihbar hattını aramalıyız.

***

Büyük orman yangınlarında görüyoruz veya izliyoruz. Bir zeytin ağacının için için yanmasını. Adeta ağlar gibi gözyaşı dökmesini. Kim bilir kaç yılda yetişti ve meyve verdi. Zeytin ağacı kutsal bir ağaçtır. Zeytinin meyvesi yenir, çekirdeğinden prina yakıtı elde edilir, yapraklarından çay yapılır, yağını söylemeden geçmeyeyim. Bizim için mucizedir. Egeliler olarak evde zeytinyağsız yemek pişmez. İkramlarda kullanılan malzemelerin içinde olmazsa olmazdır. Yine yaşlı bedeni kesildikten sonra sobalarda ve ocakta yakıt olarak kullanırız.

***

Orman yangınları ile mücadele tüm hızıyla sürüyor. Orman ve orman kaynaklarını korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde sürdürülebilir ve topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde yönetmek amacıyla kurulan Orman Genel Müdürlüğü bu anlamda orman yangınlarıyla mücadele kapsamında önemli rol oynuyor. Orman kahramanları 7/24 görevi başında bekliyorlar. Orman genel Müdürlüğü yangınla mücadele dışında yanan bölgelere tekrar hayat verebilmek için fidan dikimi yapıyor. Verilere göre son 20 yılda 5,9 milyon fidan toprakla buluştu.

***

Orman yangınlarını daha ortaya çıkmadan önlemek için alınacak tedbirleri şöyle sırlayabiliriz:

1- Orman Genel Müdürlüğü, yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri tespit edip etkin önlemler almalı.

2- Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır.

3- Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır. Ayrıca yangın mevsimi boyunca yangın riski yüksek olan ormanlarda motorize yangın ekipleri bulundurulmalıdır.

4- Yangın riskinin yükseldiği kurak mevsimlerde gerek duyulursa ormana giriş ve çıkışlar yasaklanmalıdır.

5- Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır.

6- Orman yangınlarında görev yapacak personele yangınla mücadele konusunda gerekli eğitim verilmelidir.

7- Özellikle yangına hassas bölgelerdeki yerleşim birimlerinde oturan halka eğitici ve uyarıcı bilgiler verilmelidir.

8- Yangına zamanında müdahale önemli. Bir yangın durumunda 177 yangın ihbar hattına zaman kaybetmeden haber verilmelidir.