Bugünkü yazım yaklaşık olarak 13 saat oruç tuttuğumuz Ramazan ayında birkaç araştırma sonucu ulaştığım sağlıklı beslenme ve sağlığımızı korumak yönünde yapılması gerekenlerle ilgili olacak.

Ramazan ayında beslenmemiz normal dönemlere oranla biraz daha önemli hale geliyor. Ramazan ayı boyunca yemek pişirme yöntemlerinden besin türlerine kadar her bir detaya dikkat edilmeli. Özellikle buğulama, fırında pişirme, ızgara, haşlama gibi yöntemler hem hafif hem de sağlıklı olacaktır. Tütsülenmiş, kızartılmış ya da kavrulmuş yemekler biraz daha ağır olduğundan mideyi rahatsız ediyor ve kilo alımına neden olabiliyor.
***
Ramazanda su içme saatlerimiz de kısıtlı olduğundan kabızlık sorunuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunu önlemek adına iftardan bir miktar zaman geçtikten sonra yatma vaktine kadar bol sıvı tüketilmeli, yemeklerde lif oranı yüksek olan tam buğday ekmeği, kepekli tahıllar, nohut, mercimek, kuru fasulye, sebze ve salata gibi besinlere yer verilmelidir.

BESLENME ÖNERİLERİ

İftarda genel olarak akşam yemekleri yapılır, asıl önemli olan sahurdaki yediklerimizdir. Gece saatlerinde yenen bu yemekler hem hafif hem de tok tutucu olmalıdır. 
Kızartılmış gıdalar, salam, sosis, sucuk gibi baharatlı gıdalar midenizi zorlayabilir.  Midemizi rahatsız etmemek için, iftar ya da sahur fark etmeksizin tüm öğünlerde yemekler hızlı yenmemeli ve iyice çiğnenmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine aralıklı olarak beslenmek daha rahat olacaktır.

İftarda veya sahurda ceviz, badem gibi besinlere yer vermeliyiz. Kafein içeren içecekler yerine ayran, süt, sade soda, kuşburnu, ıhlamur, taze sıkılmış meyve ve sebze suları içilebilir. İftardan 1 ya da 2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirimi rahatlatır.

Asla es geçmememiz gereken bir diğer konu ise sahura mutlaka kalkılmalı, gece yatmadan önce yemek yiyip uyunmamalıdır. Çoğu insan sahura yalnızca su içmek için kalkar. Oysa bu tamamen yanlıştır ve açlık süresinin uzamasına ve metabolizmanın daha yavaş çalışmasına neden olur. Beraberinde baş ağrısı, halsizlik, tansiyon düşmesi, mide asit salgısının artması gibi sorunlar gelir.
***
Yani kısaca; bol sıvı tüketmeli, sahurda öğünleri hafif ve tok tutucu seçmeli, iftar sofralarımızı ise yağsız, ağır olmayacak, haşlama türü yemeklerden oluşturmalıyız.  
Başta da belirttiğim gibi 13 saat uzun bir süre olduğu için, araştırıp, bilgi edinip beslenmek her zaman en doğrusu.

Sağlıkla kalın…