Yeni bir hububat hasat dönemine girmekteyiz.

Türk çiftçisinin boynuna gene bir sıkıntılar yumağı dolanmakta.

Buğdayını satabilecek mi?

Buğday satış fiyatları maliyetini koruyacak mı?

TMO,yine yanlış organizasyonlarla ve alım düzeni ile bizi tüccara mahkum edecek mi?

Hububat, özellikle buğday alımlarında TMO(Toprak Mahsulleri Ofisi) her yıl aksaklıkla yaşar;sonuçta da olan hububat üreticisine olur.

Bu yıl da aynısı.Hububat aım merkezlerinin vevalım elemanlarının yetersizliği,randevu programını düzenleyen e-sistemin aksaması daha da önemlisi tüccarın da TMO ya buğday satmasını anlamak mümkün değil.

Tüccar da bu fırsatı değerlendirerek zaten sıkışık olan randevu sistemini bir kat daha kilitleyerek 9,25 TL açıklanan buğdayı 4,5-5,5 TL den üreticinin elinden alır,anında 4,75-3,75 TL kâr ile hiçbir masraf yapmadan ve riske girmeden TMO ‘ya satarak milyonlarca kâr eder.

TMO üretici ile tüketici arasındaki yolu kısaltma ve hububata sigorta olmak için kurulmuş bir kamu kurumudur.Tüccarın çıkar kapısı değil.

Fakat Tarım Orman Bakanlığı içinde yuvalanmış bazı lobiler gibi hububat lobisi de tüccara ve aracıya çalışmaktadır.Ankara bürokrasisi ve politikacıları hala aracıları azaltmanın gıda fiyatlarını düşürmenin bir tedbiri olduğunu anlamadılar.

2024 alım sezonu başında TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet Güldal,alım aksamaları ortada iken, "Yaklaşık 2 milyon ton ürün teslim alındı ve alımlarımız devam ediyor. 540 noktada alım noktası oluşturuldu. Bir günde 30-35 bin randevu veriliyor. Burada bir ihtiyaç söz konusu. Ama buradaki sorun şu, üreticilerimiz ürünlerini hasat ettikten sonra TMO alım yerlerine götürüp teslim etmek istiyor. Dolayısıyla herkes ürününü aynı anda teslim etmek istediği için bir yığılma söz konusu. Biz üreticilerimize sakin olmalarını tavsiye ediyoruz. Tüm ürünü alabilecek şekilde depo ve personel planlamamızı yaptık. Her türlü ihtiyaçları görecek şekilde hazırlıklarımızı yaptık. Hiçbir üreticimizin ürünü TMO tarafından başka yerlere yönlendirilmeyecek. TMO başka yerlere ürün satın demez. Kendisine gelen ürünü alır ama bunun randevu sistemine göre planlanması gerekiyor." Dese de sözünün kımet-i harbiyesi yok yaşananlar ortada.

Aynı sezon içinde CHP Diyarbakır Milletvekili, Sezgin Tanrıkulu,TMO da “rüşvet çarkı”nın işlediğini ifade ederek suç duyurusunda bulundu.

Ortada TMO-Tüccar işbirliği ile buğday üreticisine randevu sisteminin kapatıldığı söylentileri gerçek halinde bir 2024 sezonu yaşadık.

Zarar eden Türk çiftçisi oldu.

2024 yılında TMO bu yanlışlarını ısrarla sürdürecek mi, doğru yola dönecek mi?

Görelim,yaşayacağız…

Peki ,TMO yönetimi tüccarın üreticiden buğdayı 4,5-5,5 Tl aralığında bir fiyattan aldığını bilmiyor mu?Elbette biliyor.Niçin buğdayın neredeyse yarı fiyatına yakın bir rakamda el değiştirmesine göz yumdu?

Bu cevabı da hep beraber bulalım…