Bugün günlerden 3 Aralık Cumartesi. Kasım ayının bitip Aralık ayının başladığı haftayı sonlandırıyoruz. Hafta başında başlayan yağmurlar bereketi ile geldi. Üreticiye ve doğaya şifa olsun. 2022 yılını uğurlayacağımız bu ayda yağacak olan yağmurlar gelecek bahar ve yaz ayları için umut veriyor. Gözümüz sürekli hava durumlarında. Pandeminin başladığı 2020 yılında kurak ve sıcak bir sezon yaşayınca bir damla suyun bile kıymetini anlar olduk. Ayrıca tarlalarda ekip biçmek kısıtlı olduğu için bütün sebze ve meyvelerde fiyat artışları yaşandı. İnsanlık için oksijenden sonra olmazsa olmaz zorunlu ihtiyaç olan suyun kıymetini bilmezsek çok yakın gelecekte susuz kalacağız. Bu da hastalıkların ve toplu ölümlerin yaşanmasına neden olacaktır. Bilinçsizce kullanılan içme ve temizlenme suyu ile tarlalardaki kullandığımız sulama suyu kaynakları hızla tükeniyor. Son aylarda yeraltı sularını ulaşmakta bir hayli zorlaştı. Geçmişte 20 ile 60 metre arasında debisi güçlü su kaynakları varken şimdilerde 100 ila 300 metre derinliklerde suya ulaşılıyor. Öte yandan tarlalarda kullanılan sulama suyunun vahşi sulama yöntemi ile kullanmaya devam ediyoruz. Oysa kamu spotlarıyla üreticiler defalarca uyarılıyor. Damlama sulama konusunda. Bunun içinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın derhal harekete geçerek sıkı denetimler yapması kaçak açılan su kuyularının tespit edilerek gerekli cezai işlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Tarımla uğraşan çiftçilere damlama sulama ekipman ve teçhizatlarının gerekirse uygun kredi imkanı sağlanarak tüm ülke genelinde damlama sulama sistemine geçilmesi acil önem taşımaktadır.


***


Su olmadan tarım olmaz. Tarım olmadan da insanlık ayakta kalamaz. Bu sebepleri asla göz ardı etmeyelim. Bizim ve gelecek nesillerin var olmaları için şimdiden tüm su kaynaklarımızı korumalı ve idareli kullanmalıyız. Yazımın geri kalan bölümünde mevsimsel beslenme konusundan bahsetmek istiyorum. Mevsimsel beslenerek doğayı ve sağlığını koru. Mevsimsel beslenme, doğanın kendi akışına ve mevsimsel değişimlere göre sunduğu, doğal koşullarda, bulunduğumuz coğrafyada yetişen besinleri tüketmemizi, yani mevsiminde yetişen, yerel meyve ve sebzelerle beslenmemizi odağına alan, hem sağlığımız hem de çevre için sayısız faydası olan bir beslenme stilidir.


Aralık ayında tüketebileceğimiz besinler şöyle; Ispanak, nar, karahindiba/radika, havuç, brüksel lahanası, kereviz, turp, cibes, karalahana, avokado, kamkat/kumkuat, tere, Washington portakal, greyfurt, brokoli, alabaş/yerlahanası, fesleğen-reyhan, şalgam, taze soğan, pırasa, beyaz lahana, ısırgan, pomelo, kırmızı-mor lahana, mandalina, dereotu, limon, şevketibostan, ebegümeci, murt-hambeles-mersin, yerelması, muşmula. Tüm yıl hasadı yapılabilen ürünler; biberiye, göcek/iceberg marul, kıvırcık,kırmızı-kıvırcık, lolorosso, kuzukulağı-ekşiotu, marul, maydanoz, muz, nane, pancar, pazı, roka.