Nihayet beklenen sonbahar bereketi geç de olsa geldi ve aylar sonra ilk yağmur düştü kentimize.

Geleneğimizde yağmur rahmettir, berekettir. Yoksa doğadaki milyonlarca bitki ve ağaçların insan eliyle sulanması mümkün müdür.?

Başta çiftçimize , tarımsal üreticimize altın değerinde hediyedir.

Sonrasında barajlarda enerji demektir.

Temizlik , demektir.

Gökten gönderilen yağmur herkese eşit yağar.

İşte bu da yüce yaradanın adaletidir.

İnsanların koyduğu kuralların bütünü demek olan toplumsal hukuk , yağmur gibi , herkese eşit olmak zorundadır.

Ama her sektörde uygulamalar adil midir.?

Maalesef öyledir demek isterdim, ama gerçekler hiç de öyle değil.

AGC ve yerel medya işte bundan yakınan demeç ve açıklamaları ile içinde bulunduğu adaletsiz ve çözümsüz sorunlarını , maalesef ya duyuramamakta ya da, duymak istemeyenlerin tıkadıkları kulaklarına ulaşamamaktadır.

Yerel basın zor şartlarda ekonomik sorunlar içinde hem kaliteyi yakalamak , hem de okunur olmak ,tercih edilmek,hem de ertesi gün yeniden nasıl yayına hazırlanacağının gerginliğini ve heyecanıyla sürekli yükselen bir adrenalin ile yaşamanın zorluğunu yaşamak.

Üstelik satışa sunulan ürünün beğenilip beğenilmediğini , satılıp satılmadığını , geri dönüşleri izlemek, daha iyisini sunmak , zor iştir vesselam.

Gazete sahibi , yazar , muhabir , editör , matbaada baskı , dağıtıcı, muhasebe , vs. tam bir acil servis gibi zamanla yarışan ,adrenali yüksek bir sektör basın..!

Adeta hastanelerin acil servisleri, Nöbetçi eczanelerin ve 7/24 görev yapan işyerleri gibi, hata, gecikme ,işin başından ayrılma gibi bir lüksünüz yok. Ambülans gibi her şeyiniz saatlere bağlı , eğer bir gün gecikir de yayınlanamazsanız , vay halinize..!

Zamana karşı bir yarış içinde her gün gergin, her gün adrenalin.

İşte bu şartlarda gazeteler , içeriğini güzelleştirmenin ,okunur olmanın çabasında iken , çıktıkları pazarda satılabilme ve okunur olma ve tercih edilme yarışı içinde de ayrı bir performans harcanması nedeniyle gazetecinin hayatı hep gergin ve heyecan içinde geçmektedir.

İşte bu sorunların içinden bazı yüklerin gazetecilerin sahiplerin sırtından alınabilmesi için önereceğim projeler.

Büyükşehirlerde gazeteler toplu sayıda abone olunarak , yerel idareler eliyle hemşehrilerinin yerelden haberdar olması için görev ve ödev belediyelerimize düşmektedir.

Büyükşehir belediyesinin” sarı civciv “ de denilen HALK OTOBÜSLERİNİN İLÇELERE VE BÜYÜK MERKEZLERE her gün , 100'e yakın otobüs ile seferler düzenleniyor.

Aydın İl merkezi Efeler genelinde günlük yayınlanan vasıflı 5 adet gazetenin tamamının günlük parasal ederi 5 TL bile değil.

Yani her halk otobüsüne vasıflı veya vasıfsız günlük gazete alsanız bir yolcu biletine denk gelir. 100 otobüste ise günlük 500 lira destek ile Yolcuların seyahatleri boyunca , konforlu yolculuklarında bir gazeteyi okuması ve bilgilenmesi yerel basının bilinirliğini ve okunurluğunu arttıracaktır.

Akşama dek bu gazeteleri kaç kişinin okuduğunu hesaplarsanız ,varın siz hesaplayın günlük gazetelerin okur yazar sayısını..!

Böylece kamuyu aydınlatma görevini üstelenen yerel yönetimler , bu kültür hizmetiyle de hem hemşehrilerine hem de ,yerel basına destek olacaktır.

Halk otobüslerinde yaşı 65 'i geçen hemşehrilerimiz , bugün , bedavaya dilediği yere seyahat edebiliyor.Yani sosyal destek projesiyle Büyükşehir binlerce hemşehrisine, ilçeler arası yolculuklarda katkıda bulunuyor.Halk otobüslerinde koltuk arka ceplerine konacak yerel gazetelerin okunma hizmeti ile de ,hem vatandaşlara , hem de yerel gazetelere önemli ölçüde büyük bir maddi destek ve okunurluk hizmeti sağlanmış olacaktır.

Unutmayın Sevgili Özlem Çerçioğlu , aynı desteği , tarım üreticisine destek olmak üzere Sultanhisar , Kuyucak, Pamukören den satın aldığı tonlarca Portakal'ı 6 şar kiloluk paketler halinde , vatandaşlarla paylaşmıştı.

Yine 4-5 yıl öncesi Bozdoğan'lı üreticilerden satın aldığı 250 ton patates yine paketler halinde

Aydındaki ihtiyaç sahiplerine dağıtmamışydı..?

Şimdi de sıra, yerel basına destek kampanyasında.

Aydın “ sarı civciv “ halk Otobüslerinde birer yerel gazete ile Yerel medyamıza sahip çıkalım , Aydın'ı , Aydınlıyı yerel medya ile buluşturalım.

Bir başka proje önerim Halk Ekmek büfeleri için.

“4 ekmek alana, bir gazete bedava “ kampanyası başlatılsa ve ekmek alana yanında bir yerel gazete verilse ve her gün bir eve bir yerel gazete girse..?

EGE ET şubelerinden en az 50 liralık alışveriş yapanlara bir yerel gazete verilse nasıl olur..

Sevgili Çerçioğlu Başkan , bu önerimi gündemine alırsa, Aydın yerel basını artık her eve girecek ve çift ekmek alan bir gazete ile Aydın gündemini her Aydın lı evinde okuyabilecektir.

Yerel medyasına ,Aydın yereli sahip çıkarsa , yücelecek ve yükselecektir.

Ne dersiniz Sayın başkan Topuklu Efe..?

Aydın için , “HALK İSTER , BÜYÜKŞEHİR YAPAR” diyorsunuz ya ,billboard larda,

İşte bundan cesaret alıp size önerimdir bu projeler ,

Yerel basının hamisi ve banisi sizi seçen bu kentin necip insanlarına AYDIN 'IN duygusal sahibi olarak size inanıyor ve biliyorum ki, bu yazılanları eğer desteklerseniz, Aydın yerel basının 'a en büyük katkı siz olacaksınız.

Aydın ili, yereliyle , siviliyle , tüm kurumlarıyla , kamuoyu desteğiyle daha güçlü, dik ve ayakta olacaktır...!

var mısınız bu harekete,

Siz de destek vermeye..?

SÖZÜN ÖZÜ :

ZEKİ İNSANLAR , HER ŞEYİ BİLMENİN MÜMKÜN OLMADIĞININ FARKINA VARARAK , BAŞKALARININ DA NE DEDİĞİNİ KULAK VERİRLERSE , BAŞARI KAÇINILMAZDIR.


MEHMET ÖZÇAKIR

[email protected]

PK:110 EFELER – AYDIN

GSM : 0.542.7608691