CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan önergesinde, Akdeniz Meyve Sineğinin narenciyeden incire, nardan şeftaliye birçok ekonomik değeri yüksek meyveye zarar verdiğini, meyvelerin daha dalındayken dökülmesine, dalda kalan meyvelerin ise ekonomik değerini yitirmesine yol açtığını belirterek şu soruları yöneltti:

“1) Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede hangi önlemler alınmaktadır?

2) Son 5 yılda yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Aydın’da Akdeniz Meyve Sineği hangi ürünlerde ne kadarlık bir rekolte kaybına yol açmıştır? Oluşan rekolte kaybının maliyeti ne kadardır?

3) Aydın’da Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele için tuzak kullanılmakta mıdır? Eğer kullanılmakta ise Aydın’da kaç üreticiye tuzak dağıtımı yapılmıştır?

Türkiye ve Azerbaycan tarımsal araştırma ve geliştirmede işbirliği yapacak Türkiye ve Azerbaycan tarımsal araştırma ve geliştirmede işbirliği yapacak

4) Çiftçi Kayıt Sisteminde olmayan ve tarımla uğraşan vatandaşlarımıza Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede destek sağlanmakta mıdır?

5) Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede üreticilere eğitim verilmekte midir? Verilmekte ise son 5 yılda yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Aydın’da kaç eğitim düzenlenmiştir? Kaç kişi yararlanmıştır?

6) Akdeniz Meyve Sineği sebebiyle ihracattan dönen ürünler nelerdir?” (HABER MERKEZİ)

Editör: DİLARA YERLİKAYA