Kuşadası Belediye Meclisi kararıyla “ korunması” oybirliği kabul edilen ve Kuşadası kıyılarında Kemerönü Mevkiindeki büyük tepeyle birlikte büyük ölçüde doğal kalmış Doğal Botanik Park olarak bilinen doğal alanda bir tanıtım ve temizlik etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğe Kuşadası Belediyesi TİM(Temizlik İşleri Müdürlüğü), EKODOSD üyeleri, Korumar ve Charisma otel personelleri katıldı.
Geçmiş yıllarda dışarıdan yapılan müdahalelerle önemli tahribat gören ve büyük badire atlatan botanik parkla ilgili açılan dava ve kamuoyunun tepkisiyle çevre sorunları durdurulmuştu.
EKODOSD – Kuşadası Belediyesi ve Prof. Dr. Ali Çelik işbirliğiyle alanda 7 yıl sürdürülen çalışmalar sonucunda 400’e yakın bitki türünün varlığı tespit edilmiş, büyük çoğunluğunu Doğal Botanik Park bitkilerinin oluşturduğu “Kuşadası Kent Florası” adlı Yüksek Lisans Tezi çalışması yapılmıştı.
Hem karasal hem de denizel biyoçeşitlilik açısından önemli türlere ev sahipliği yapan botanik parkın etrafı Kuşadası Belediyesi tarafından koruma çitleriyle çevrilerek alanın doğal zenginliklerini gösteren tanıtım tabelaları dikildi.
Çitlerin etrafına Kuşadalı vatandaşların ve kente gelen yerli-yabancı misafirlerin botanik parkın harika manzarasını izlemeleri, fotoğraf çekebilmeleri ve oturup dinlenmeleri için seyir terasları ve banklar yapıldı.
“SEYİR TERASLARI PİKNİK ALANI DEĞİLDİR”
EKODOSD’tan yapılan açıklamada, “Ancak doğaya saygısı olmayan, çevre bilincinden yoksun, kendini ve kentini sevmeyen bir grup insan, seyir teraslarına geceleyin gelerek yiyip, içip her türlü atık maddeyi teraslardan aşağıya bitkilerin içine atarak büyük bir çevre kirliliği yaratmaktadır. Bitkilerin içine hatta ağaçların üstüne atılan plastikler, yüzlerce içki şişesi, kıyafetler, yiyecek artıkları vb. her türlü atık madde, parkın dikey ve zor şartlarda yürünebilen arazilerinden toplandı. Parkı kirleten, yapılan koruma çitlerini ve çitlerin arasındaki camları kırarak zarar veren bu insanlar bu kente düşmanca davranmaktadır. Geceleri burada yiyip, içen, alanı kendi menfaatleri doğrultusunda istedikleri gibi kullanan bu kontrolsüz kişiler bütün çöplerini, boşalttıkları şişelerini teraslardan park içine atmaktadırlar. Yarattıkları çevre kirliliğinin yanı sıra, içtikleri sigara izmaritlerini parkın içine atarak, yangın tehlikesi de yaratmaktadırlar. Sönmeden atılan bir izmarit bütün doğal parkı yakarak kül haline getirebilir.
Seyir terasları piknik alanı değildir, Kuşadası halkının ve yerli yabancı misafirlerin manzara ve bitkileri izleme, fotoğraf çekimi ve dinlenmeleri için kullanılmalıdır” denildi.
“ÇÖP ATILMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
“Çöpler botanik parka değil, her seyir terasında bulunan çöp kutularına atılmalıdır” denilen açıklamada, “Doğaya ve çevreye hoyratça davranan bu kişiler temizlenen bu alana çöp atmaya devam edeceklerdir. Her zaman temizlik kampanyası yapılarak çöplerin temizlenmesi mümkün değildir. Önemli olan çöplerin atılmasının önüne geçilmesidir. O da gerekli denetim ve kontrollerin yapılarak kirletenlerin bedelini ödemesiyle sağlanabilir. Botanik parka çöp atanlar ve piknik yapanlar hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’na göre gerekli cezalar kesilmelidir. Eğer botanik parkta bulunan endemik bitkilere zarar veriliyorsa cezası olan 244 bin TL bedeli ödetilmelidir. Gerekli yaptırımların uygulanması için ilgili kurumlara bir rapor sunacağız” görüşleri yer aldı. (ERDAL GÜNDÜZ)